Skolelever får prova på paralympiska grenar - Folkhälsan

13 september 2021

Skolelever får prova på paralympiska grenar

Finlands Paralympiska kommitté turnerar i skolor och eleverna får stifta bekantskap med några paralympiska idrottsgrenar. Blivande idrottsledare från Norrvalla och Solvalla deltar som funktionärer under besöken i skolorna.

Bilden uppe: Meri-Maari Mäkinen. Foto: Harri Kapustamäki/KIHU.

Förra veckan har besök gjorts i Sjökullaskolan i Kyrkslätt och i Lagstads skola i Esbo. Studerande från Solvalla var med på besöken och fick agera som funktionärer.

– Det var två mycket lyckade och lärorika dagar för Solvallas idrottsledar-studerande, där de fick möjligheten att instruera mångsidiga para-idrottsgrenar för ivriga barn, säger lärare Jacob Jungell.

Funktionärerna från Solvalla hade begränsat med tid att själva testa och öva på de olika grenarna.

– De lyckades ändå med att både proffsigt och entusiastiskt instruera sina elevgrupper.

Besöken på skolorna inleddes av att paralympiska simmaren Meri-Maari Mäkinen under morgonsamlingen berättade om sitt idrottande och eleverna fick ställa frågor till henne. Meri-Maari fick en fråga om sin skada och hur den påverkar henne på olika sätt.


Bilden: Meri-Maari Mäkinen håller morgonsamling i Sjökullaskolan i Kyrkslätt. Foto: Thomas Jalas.

– Hon berättade att hon har en CP-skada, men att hon trots det till stor del kan leva och träna som alla andra. Det var lärorikt att höra om skadan och det gav nytt perspektiv på vad en CP-skada är frågan om och hur man påverkas av en sådan, säger Jungell.

Grenarna som eleverna fick prova på var rullstolskorgboll och –badminton, boccia, sittande volleyboll, goalball och synskadades ledning i fotboll.

Nu i veckan besöks Socklot skola i Nykarleby, Haga skola i Vasa och Stenbackens skola i Närpes av studeranden från Norrvalla.

Besökande idrottare under den österbottniska turnén är finlandssvenska Marcus Kavaleff som tävlat i simning, slalom, friidrott, rugby, tennis, basket och segling. I både segling och simning har Kavaleff tävlat i den allmänna klassen.


Bilden: Marcus Kavaleff besöker denna vecka skolor i Österbotten. Foto: Lauri Jaakkola.

– Jag ser framemot de här besöken med våra blivande idrottsledare, det här känns väldigt viktigt och spännande, säger lärare Lotta Vestlin som har hand om besöket i Närpes.

Para School Day har sedan år 2010 ordnats av Paralympiska kommittén.

– Tanken är att eleverna får verktyg för bemötande av annorlundaskap, jämlikhet och uppskattning av andra elever. Ingen är kung på planen direkt, utan alla startar från samma linje när det kommer till de paralympiska idrottsgrenarna, berättar Thomas Jalas som ansvarar för Para School Day på Finlands Paralympiska kommitté.

Bilden: Para School Day besökte Lagstad skola i Esbo. Foto: Thomas Jalas.

Läs mera om Para School Day (paralympia.fi)
Läs mera om Marcus Kavaleff (svenska.yle.fi)
Läs mera om Meri-Maari Mäkinen (yle.fi/urheilu)
Läs om utbildningen till idrottsledare på Solvalla och Norrvalla.

Text: Tomas von Martens