Suss Åhman utsedd till Arbetets hjälte - Folkhälsan
08 maj 2023

Suss Åhman utsedd till Arbetets hjälte

Finlands sexologiska förening delar årligen ut erkännandet Arbetets hjälte för meriterande eller banbrytande arbete inom sexologi. I år föll valet på Suss Åhman, som bland annat är socialpsykolog, sexualterapeut och sakkunnig i sexuell hälsa på Folkhälsan.

– Det är jätteroligt! Jag är glad och stolt över att man också på finskt håll uppmärksammar det här viktiga arbetet, säger Åhman.

Bland prismotiveringarna nämns att Åhman har jobbat med sexualitet under hela sin karriär och fungerat som pionjär inom Svenskfinland i att uppmärksamma ämnet. Att hon skulle börja jobba med de här frågorna var i grunden ett lyckligt misstag.

– Jag skulle leda ett tjejgruppsläger för Folkhälsan och gick en utbildning för det. Under utbildningen slog det mig att sexualitet alltid har intresserat mig, och frågade Folkhälsans personal ifall de har verksamhet inom sexualundervisning. Det hade de inte, men de tyckte att det lät jättebra – skulle jag ha tid att skriva en ansökan om pengar för sådan verksamhet? Så tillsammans med en kompis funderade vi på hurdan sexualundervisning vi skulle ha velat ha i skolan och planerade ett program som man kunde fara ut till skolorna med – och på den vägen är det. Då för över tjugo år sedan fanns ingenting i den stilen, berättar Åhman.

Åhman hade äran att bli inbjuden som talare vid Unescos globala sexualupplysningskonferens i juni 2022. Där talade hon om sexualundervisning för grundskolebarn och presenterade materialet Snippelisnopp – enkel sexualundervisning för årskurs 1–6 som hon skrev för ett par år sedan tillsammans med Susanna Ruuhilahti. Materialet har översatts till finska och engelska.

Under sin karriär har Åhman publicerat omfattande sexualundervisningsmaterial på svenska och varit en aktiv föreläsare för olika grupper, bland annat för gravida, seniorer och på universitetskurser. Suss Åhman har också medverkat i Svenska Yles program Sex & sånt i 20 år, där hon svarat på ungdomarnas frågor och pratat om ämnen som rör sexualitet.

– Det bästa med mitt jobb är känslan av att jag kan hjälpa människor och göra livet lite lättare för folk eftersom sexualitet är så tabubelagt och många tycker att det är svårt att prata om det. Det har skett ganska stora framsteg, men ändå finns det en del områden som släpar efter.

– För tjugo år sedan var det en stor grej att överlag tala om sexualitet, då började man tala om ungas sexualitet och hur man skulle få de unga att må bra. I dag tänker jag att till exempel seniorernas sexualitet är ganska tabubelagt. Kvinnors rätt till lust och solosex talar man ännu heller inte så mycket om, inte heller om att man borde börja tala om kropp, gränser och sexualitet med barn i daghemsåldern.

Just nu är Åhman aktuell med att föreläsa kring det nyutgivna materialet Nakensaken, som utvecklats för att stödja småbarnspedagoger i hur man kan tala om kropp, gränser och sexualitet med barn i åldern 1–6 år.

Text: Fredrik von Koskull, Mira Honkavaara
Foto: Privat