Delta i Pride med oss! - Folkhälsan
24 juni 2024

Delta i Pride med oss!

Folkhälsan kommer även i år delta i Helsingfors Pride 27–29.6. Dessutom deltar vi i Närpes Pride 6.7 och Jeppis Pride 17–20.7. Välkomna med!

Under Helsingfors Pride ordnar Svenska hörnan ett digert program från torsdagen 27.6 till lördagen 29.6. Svenska hörnan består av Folkhälsan och flera andra finlandssvenska organisationer.

Under torsdagen bjuder Svenska hörnan på en föreläsning, paneldiskussion och utställning kring temat HBTQIA+ och idrott. På fredagen bjuder vi in till ett författarsamtal, flera diskussioner om HBTQIA+-personer och rättigheter världen över och en föreläsning om HBTQIA+ inom vården och den palliativa vården. Man är också välkommen till Svenska hörnans pysselverkstad för att tillverka skyltar och pins för paraden eller ta en temporär tatuering. Hela programmet hittar du här.

Du är också varmt välkommen att gå Prideparaden tillsammans med Folkhälsan eller någon annan av de finlandssvenska organisationerna under lördagen. Paraden startar från Senatstorget kl. 12, men vi träffas redan kl. 11:30 utanför stadsmuséet, Alexandersgatan 16. Håll utkik efter Folkhälsans banderoll och Svenska hörnans beachflagga för att hitta oss! Kl. 11.50 går vi iväg till vår plats i block 4 i paraden.

Träffpunkten Svenska hörnan hittar du också i Brunnsparken vid parkfesten efter paraden (kl. 14–18).

Fira Pride med oss i Närpes och Jakobstad

Folkhälsan deltar också i Prideparaden under Närpes Pride som ordnas den 6.7 i samband med Tomatkarnelvalen. I Jakobstad ordnar Folkhälsan Dans för hälsa-pepp före paraden under Jeppis Pride lördagen 20.7 på förmiddagen. Var och en är välkomna att gå paraden tillsammans med oss. På fredagseftermiddagen 19.7 ordnar Folkhälsan pysselhörna för hela familjen i Svenska gården.

Mer information om samlingsplats och -tid inför paraden i Närpes meddelas senare på Facebooksidan Folkhälsan i Österbotten.

– Vi välkomnar alla som vill gå paraden med oss efter Folkhälsans banderoll. Man behöver inte själv identifiera sig som HBTQIA+ för att gå paraden och visa sitt stöd, säger Emina Arnautovic, sakkunnig i mångfaldsarbete på Folkhälsan.

– Det är fortfarande mycket viktigt att jobba för och visa att man står upp för mänskliga rättigheter bland HBTQIA+-personer. Många transunga mår dåligt och blir diskriminerade i skolan. Vi behöver bara titta på flaggorna som stals i Pedersöre. Hur månne det känns för HBTQIA+-unga att komma till skolan efter det? Diskriminering förekommer även i arbetslivet – för att inte tala om situationen på andra håll i världen där sexuella minoriteter till och med hotas med dödsstraff, säger Suss Åhman, Folkhälsans sakkunniga i sexuell hälsa.

Folkhälsan vill se mångfald

Folkhälsan arbetar för att vara en trygg och inkluderande arbetsplats fri från diskriminering och trakasserier där mångfald uppskattas. Vi jobbar aktivt med planen för jämställdhet och likabehandling som uppdateras vartannat år. Vi har också en handlingsplan för motarbetande av mobbning och riktlinjer för tillvägagångssätt ifall man som arbetstagare känner sig osakligt bemött eller trakasserad.


Många av Folkhälsans anställda, frivilliga och anhängare gick paraden med över 600 deltagare under Vasa och Korsholm Pride tidigare i juni. Paraden kulminerade på Sandö där Folkhälsans resurscentrum Föregångarna hade en samlingspunkt. En del av programmet hölls på barn- och ungdomsgården Indigo.