Friluftsliv

Äventyrsklubb 65+ ger äventyr och vänner

Gemenskap, upplevelser och rekreation. Det får man i Äventyrsklubben för 65-plussare, som vill bjuda på något av livets goda. Klubben ordnas av föreningen Folkhälsan i Vasa.

Bli medlem

Kvicksilvret ligger på minus tio grader och solen får snön att gnistra. Vid startpunkten för Iskmo-Jungsund vandringsled håller ett piggt gäng på att spänna på sig snöskorna.

– Jag hade väl aldrig trott att jag skulle börja gå med snöskor, säger Benita Nygård och skrattar.

Hon är en av dem som hakat på den nystartade Äventyrsklubben, som ordnas av Folkhälsan i Vasa, och riktar sig till 65-plussare. Avsikten med klubben är bland annat att fånga upp aktiva pensionärer och erbjuda rekreation och social gemenskap.

– I den här åldern har man gett väldigt mycket av sig själv till andra. Många har både barn och barnbarn, och andra åtaganden. Här vill vi ge något till dem i sin tur, säger vildmarksguiden Ulrika Fellman.

Framme vid vindskyddet vid Björnhällfladan blir det mellanmål i väntan på lunchen. Längst till vänster vildmarksguiden Ulrika Fellman.

Ett annat syfte med träffarna är att inspirera till egna aktiviteter.

– De flesta är ute och skidar eller plockar bär, men här kan vi väcka intresset för att hitta på annat med vänner och bekanta, säger Fellman.

Forskning visar att två grundstenar för vår hälsa är goda relationer och fysisk aktivitet. Vid fysisk aktivitet utsöndras hormoner som påverkar vårt mentala mående positivt. Gemenskapen och det att man hjälps åt med praktiska saker stärker känslan av att vara behövd.

– Att känna att man tillhör en gemenskap är livsviktigt för oss - vi är ju sociala varelser. Det skapar trygghet och sammanhang. När vi kommer ut på nya äventyr får vi hjälpas åt att bära vår utrustning, vi lagar mat tillsammans, har tid att samtala och utvecklas som individer.

Under den första träffen testar deltagarna alltså att gå med snöskor. Väl framme vid vindskyddet blir det matlagning. Påsarna med frystorkade grytor åker fram och till efterrätt blir det äpplen med vaniljsås.

Deltagarna får också en liten utmaning: att bygga snöskor av det naturen erbjuder. De olika lagen knåpar ihop vad de kan av grenar och vass, och skrattar hjärtligt åt sina skapelser.

Gänget och den sociala samvaron ger jättemycket. Alla som vill göra sånt här har ju samma intresse, säger Benita Nygård. Till höger Elisabeth Kronman.

– När jag fick höra om det här tänkte jag wow, äntligen ordnas det! Ensam far jag inte ut i naturen, säger Margareta Hansson.

Catarina Rikala är nyinflyttad i Vasa och hakade på utfärden med förhoppningen att kanske även få nya bekanta.

– Det här är jätteroligt. Jag tycker om att träffa likasinnade som är aktiva. Sådant här förgyller vardagen, säger Rikala.

För henne är det något av en livsstil att testa nya saker.

– När man blir äldre blir man antingen en sådan som sitter i soffan och ser på teve och stickar sockor, eller så blir man en sån som vill prova på något nytt. Och jag hoppas innerligt att jag kommer att fortsätta med det.

Rikalas väninna Benita Nygård är inne på samma linje.

– Man får frisk luft och motion, och en så här vacker dag är det ju toppen. Gänget och den sociala samvaron ger jättemycket. Alla som vill göra sånt här har ju samma intresse.

Ytterligare två träffar är planerade under våren och två i höst. Nygård har siktet inställt på kanotpaddlingen i september.

– Vi får se hur det blir, men kanotpaddling skulle vara något nytt för mig. Man brukar ju säga att man lär så länge man lever!Text och foto: Sofie Furu