Doula

Gullan brinner för doulaskapet

- Ofta promenerar jag hem från sjukhuset, för att ventilera mina tankar och känslor. En födelse är någonting så underbart och stort att jag själv blir gråtfärdig varje gång, säger Gullan Lemmetyinen som är frivillig doula i Åbo.

Bli Folkhälsandoula

 

En doula fungerar som stödperson för en gravid kvinna eller ett väntande par, och är också med som stöd under förlossningen.

– Det är relativt nytt med doulor i Finland. Men fenomenet i sig är inte nytt. Ser man på historien har det alltid funnits kvinnor som har stött kvinnor som väntar och föder barn. Just det här stödet kvinna till kvinna upplever jag som väldigt speciellt, säger Gullan.

Man behöver inte få betalt för allt man gör. Jag tycker att det är viktigt att människor också gör saker helt enkelt för att de är betydelsefulla.

Det var under sista arbetsåret som vårdlektor på yrkeshögskolan Novia som Gullan Lemmetyinen funderade på vad hon skulle göra som pensionär som skulle kännas meningsfullt. Då blev hon tillfrågad om hon skulle vara intresserad av att gå med i Folkhälsans doulaverksamhet.
Det var tre och ett halvt år sedan. Sedan dess har Gullan hunnit med drygt 10 doulauppdrag. Det blir ett par förlossningar varje år, berättar hon.

– Jag brinner verkligen för doulaskapet. Graviditeten och förlossningen är en så viktig upplevelse i en kvinnas eller ett pars liv. Om jag kan bidra till att göra den upplevelsen lite mera positiv då har jag gjort någonting värdefullt.

Det handlar om att ge både fysiskt och psykiskt stöd, och att skapa trygghet. Det är något av det allra viktigaste en doula kan göra, förklarar hon.

Det värdefulla frivilligarbetet

Ibland blir det både långa och sena nätter. Doulorna får ingen ersättning för sitt arbete, förutom ersättning för en eventuell taxiresa till sjukhuset.

– Man behöver inte få betalt för allt man gör. Jag tycker att det är viktigt att människor också gör saker helt enkelt för att de är betydelsefulla, säger Gullan.

– Sen är det kanske inte nätterna som är jobbigast utan väntandet. Vi försöker vara beredda att åka in två veckor före och två veckor efter beräknad födsel. Det kräver att man försöker ställa sitt liv så att man kan släppa allt och åka iväg när förlossningen sätter igång. Senast fick jag åka in till förlossningssjukhuset på juldagsmorgonen, berättar Gullan med ett leende.

Text: Pamela Friström
Foto: Robert Seger