Fingermat

Kom igång med fingermat

Mat över ansiktet, mat över bordet, mat över hela golvet och till en början, väldigt lite mat i munnen. Att lära sig att äta är kladdigt.

Läs mera om fingermat

Det är barnets sätt att bekanta sig med fast mat, konsistensen och de nya smakerna, säger Linda Hongisto, kostrådgivare vid Folkhälsan. De tränar på att äta, de tränar rörelsen från hand till mun, de känner helt nya smaker och det kan leda till en hel del kladd.

Fingermat är bebisens första steg mot fast föda. Då barnet är fyra till sex månader kan man, jämte amning och/eller ersättning, introducera puréer och små smakportioner. Med betoning på små, man börjar med ungefär ett kryddmått.

”Fingermat passar alla bebisar. Då bebisen kan sitta upp, motoriken hand till mun fungerar och bebisen visar intresse för mat, då är det bara att sätta igång.”

– Fingermat passar alla bebisar. Då bebisen kan sitta upp, motoriken hand till mun fungerar och bebisen visar intresse för mat, då är det bara att sätta igång. Om man är förälder till ett barn som fötts för tidigt, eller om barnet har någon sjukdom eller fysisk skada, ska man alltid kolla med rådgivningen innan man låter bebisen äta själv, säger Hongisto.

Det är lätt att komma igång, testa med enkla bassmaker. Kokt morot och potatis, sötpotatis tillagad i ugn, sådant som också de övriga i familjen äter.

– Ta undan bebisens portion innan du kryddar maten åt den övriga familjen, på så sätt behöver du inte laga egen mat åt bebisen.

Viktigt att hålla sig lugn

För nyblivna föräldrar kan den nya situationen, sömnbrist och alla goda råd leda till en onödig osäkerhet också i fråga om fingermat. I Folkhälsans broschyr “Fingermat – från enbart bröstmjölk till fast mat” finns en lista över råvaror man ska undvika i fråga om barn under ett år, bland annat honung, bladgrönsaker och salt.

– Föräldrar kan också oroa sig för att barnet ska sätta något i halsen, och är därför väldigt snabba med att rycka in om bebisen ser ut att behöva hjälp. Bebisar har en väldigt stark kräkreflex och klarar normala situationer på egen hand, däremot kan bebisen bli skrämd om föräldern kommer farande, så det gäller att hålla sig lugn.

Att barnet spottar ut maten betyder inte att maten inte smakar. Det är helt nya smaker för bebisen och det kan ta en tid innan barnet väljer att svälja maten. Man ska vara förberedd på att testa samma smaker många gånger, tio till tjugo gånger. Rekommendationen är att amma eller ge ersättning före måltiden, då barnet inte är hungrigt har det mer ro att smaka på allt det nya.

Bebisen lär sig allt genom att härma andra, fingermaten är ett sätt att vänja bebisen vid den gemensamma måltiden, en stund då familjen samlas. Bebisen ser ofta upp till sina äldre syskon och på det sättet får man lite draghjälp i fråga om att testa olika smaker.

– På tal om att faktiskt låta bebisen kladda vid matbordet, om viljan att torka och putsa blir alltför stor, då kan man som förälder alltid hejda sig och trösta sig med att det blir fina fotografier för släkt och vänner, säger Linda Hongisto.

Text: Micaela Röman

Så här börjar ni:
  • Börja med bassmaker såsom kokta grönsaker och potatis, frukt och bär.
  • För mer energi och smak kan du ringla lite rypsolja över smakportionerna.
  • Skär smakbitarna i stavform, de är lätta att greppa.
  • Servera alltid så mjuka smakbitar att du själv kan mosa dem mot gommen.
  • Som förälder är du expert på ditt eget barn.
  • Ordna det så att måltiden är lugn, amma eller ge bebisen ersättning före maten.
  • Övervaka alltid barnets måltider.