Medlemmen

Bosse samlar många till sång och dans

Succékonceptet som startade med Café Guldkanten ger glädje och mening åt många äldre östnylänningar. – Under ett av caféerna i våras såg jag vår äldsta deltagare, en 97-åring, dansa, säger initiativtagaren Bosse Träskelin.

Bli medlem

- Tanken är att bjuda pensionärer på en guldkant i tillvaron, säger Bosse Träskelin, initiativtagare och motor till det så populära Café Guldkanten i Borgå.

Caféet har med åren ynglat av sig till Café Linda i Söderkulla, Esplanadcafé i Lovisa och Café Elsie i Nickby.

Idén till Café Guldkanten föddes när Träskelin, som arbetet som kommunens kanslisekreterare och förvaltningschef, under 90-talet gjorde ett studiebesök till Stockholms stad. Där arrangerades liknande caféer i samarbete med kommunen för att skapa meningsfulla aktiviteter för äldre.

– Då beslöt jag att förverkliga ett likadant café om jag någonsin fick chansen, säger Träskelin.

Och caféerna blev en framgångssaga från start. Ibland brukar över hundra personer från 60 år och uppåt dyka upp.

Varför koka en liten kastrull när man kan koka en större som räcker åt fler?

- Under ett av caféerna i våras såg jag vår äldsta deltagare, en 97-åring, dansa, säger han.

Caféerna börjar med lunch, som deltagarna själva betalar, och allsång med önskesånger följt av musikaliska inslag, frågesport eller hälsoinspiration av en sakkunnig från Folkhälsan. Temana berör psykisk och fysisk hälsa – hur man hålls frisk, rör på sig och äter hälsosamt. Sist men inte minns blir det dans till Bosses orkester – Guldkantsbandet bestående av tre till fem musiker på dragspel och keyboard.

– Om man satsar lite mer på musiken lockar man fler människor, har vi märkt. Varför ändra ett fungerande koncept? säger Bosse.

Det är mycket vanligt att personer som blir äldre börjar sitta hemma. Ibland är det tungt till och med att gå till butiken.

– Så varför koka en liten kastrull när man kan koka en större som räcker åt fler, tänker vi?

Bosse Träskelin berömmer de andra arrangörerna som är med och ordnar de populära caféerna. Han tycker att det är synd att det ordnas så få liknande evenemang för äldre som i dag lever länge och är friskare än äldre gjorde förr.

Sin egen hälsa sköter han med att umgås med nära och kära och med att spela musik.

Familjen tillbringar numera tre månader på Teneriffa varje år där Bosse passar på att musicera på äldreboenden och sjukhus. I fjol gjorde han totalt 120 spelningar.

– Vi vandrar också mycket på Teneriffa där det är stora nivåskillnader. Jag kanske är den som är sämst, medan frugan och barnbarnen är sålda på att gå långa promenader.

Träskelin påpekar ännu att frivilligorganisationen Folkhälsan spelar en mycket viktig roll. I Östnyland ordnas caféerna som en samarbete mellan Folkhälsanföreningarna, kommunen och i Borgås fall även föreningen TNB.

– Om Folkhälsan skulle upphöra med sin verksamhet skulle det uppstå ett verkligt stort tomrum.

Bosse Träskelin  

Ålder: 72
Bor: I Gamla stan i Borgå
Familj: Två utflugna döttrar med egna familjer. Hustrun May, döttrarna Catja och Micaela samt fyra barnbarn:
Gör: Motor för caféerna Guldkanten
Hobbyer: Musik, barnbarnen, stugliv på Stor-Pellinge, skruva båtmotorer med svärsönerna.


I serien Medlemmen presenterar vi en aktiv medlem i någon av Folkhäksans lokalföreningar. 

Text: Hanna Rundell
Foto: Sofia Jernström