Utbildning

PT:n och idrottsledaren Sampsa startade eget

Sampsa Visuri har studerat till både idrottsledare och PT vid Folkhälsans idrottsinstitut Solvalla i Esbo. Han utexaminerades som personlig tränare år 2014 och idrottsledare år 2015.

Våra utbildningar

I dag har han sitt egna företag, Funktum, och erbjuder idrottsrådgivning, personlig träning, motionsklubbar i skolor och paket med motions- och naturupplevelser. Företaget är två och ett halvt år gammalt och idag klarar han av att försörja sig fullt ut som företagare.


Visuri är mycket nöjd med den yrkeskunskap idrottsledar- och PT-utbildningarna vid Solvalla  gav.

Jag drömmer om att i framtiden kunna sammanföra läkarvetenskap med motion och kostrådgivning i mitt jobb. 

– Idrottsledarutbildningen gav bra kunskap om ledarskap och det ordnades mycket praktik. Vi hade dessutom bra lärare! Men mycket är förstås upp till en själv. Som företagare måste man jobba med marknadsföring och försäljning, kunderna kommer inte av sig självt, säger Sampsa Visuri när vi träffar honom vid Tölö Sporthall. 

Det här är ett av ställena där han brukar ta emot sina kunder.
Visuri säger att kombinationen av de två examina, idrottsledare och PT, stöder varandra bra.

– Jag drömmer om att i framtiden kunna sammanföra läkarvetenskap med motion och kostrådgivning i mitt jobb. Kanske jobba i en mångprofessionell grupp med läkare, fysioterapeut, PT och kostrådgivare. Idag försöker man allt för ofta åtgärda sjukdom med bara mediciner istället för att gå till orsaken till det onda: att folk rör på sig för lite, eller inte alls, säger han.

Han tycker att idrottsledar- och PT-studierna gick bra att kombinera eftersom PT-närstudierna ordnades under ett vissa förlängda veckoslut.

”Superfin omgivning”

Visuri som är uppvuxen intill Sibbo nationalpark trivdes också bra med studiemiljön på Solvalla som ligger mitt i Noux vackra nationalpark. Han bodde på skolans internat.

– Det var helt superfin omgivning, lyxigt att få tre färdiga måltider varje dag och att bo så nära skolan. Dessutom jobbade jag på Solvalla, både som gårdskarl och med att leda skol- och företagsgrupper i bland annat äventyrsbanor och klättring, vilket var lärorikt, säger han.

Flera av Visuris klasskamrater från PT-utbildningen har startat egna företag och bland klasskompisarna från idrottsledarutbildningen finns det de som fortsatt på Arcadas idrottsledar- eller fysioterapiutbildning.