Yogagrupp

Yinyoga på söndagseftermiddagar - det är först avslappnande

En kurs i yinyoga arrangeras i Folkhälsan Korsholms regi på söndagseftermiddagar i höst. Det handlar om en lugn, inåtblickande och meditativ variant av yoga.

Bli medlem i en förening

Belysningen i Seniorpunktens festsal i Korsholm är halvdämpad. Ur högtalarna strömmar stillsam musik på låg ljudvolym.

Det är en söndagseftermiddag i slutet av september och premiär för höstens kurs i yinyoga. På salsgolvet har kursdeltagarna brett ut sina mattor, filtar och kuddar.

– Yinyoga är ett stillsamt sätt att stanna upp, blicka inåt och sträva efter att bli av med olika kroppsliga spänningar. Helt enkelt att försöka vara här och nu. Ofta har ju vi människor svårt för detta nuförtiden, säger yogaläraren Marika Häggblom.

Förutom positionerna är andningen och medveten närvaro av central betydelse

 

Stillsam och inåtblickande form av yoga

Till skillnad från den mera fysiskt utmanande och muskelorienterade yangyogan är kroppens bindväv ett viktigt mål i samband med yinyogan.

Det fokuseras i hög grad på höfter och ryggen. Dessa kroppsdelar betraktas som centrum för både fysiska och emotionella spänningar enligt yogisk filosofi.

Marika Häggblom leder en 75 minuter lång yogaklass som bland annat omfattar intagande av positionerna ”Fjärilen”, ”Draken” och ”Trollsländan”. Under ett par minuter stannar deltagarna upp i tystnad och orörlighet i positionerna.

– Förutom positionerna är andningen och medveten närvaro av central betydelse, förklarar Marika.

I den avslutande avslappningsfasen släcks belysningen. Deltagarna drar sina filtar över sig. De ligger blickstilla några minuter innan de reser sig.

Marika Häggblom har skaffat sig kompetens som yogalärare vid den certifierade utbildningen Yoga For Life i Stockholm. Den utbildningen omfattar 200 timmar. Hon har också gått andra kurser för att fördjupa sig i ämnet.

– Jag har undervisat i cirka ett år. Men yoga är något som jag har varit intresserad av i 15 år.

– Yoga lämpar sig för alla människor. Alla kan inte göra allting. Men alla kan göra och hitta någonting inom yogan, säger Marika Häggblom.

Många söker sig ut i naturen för att koppla av och varva ner. Det här är ett slags motsvarighet

 

Männen i klar minoritet 

Av de 13 kursdeltagarna som slöt upp till den första söndagsyogan i Korsholm är 11 kvinnor. Det arrangeras totalt tio tillfällen fram till slutet av året.

– Få manliga kursdeltagare är ett fenomen som finns överallt. Överlag har dock yogans popularitet i samhället ökat på sistone. Antalet varianter av yoga är stort idag. Det finns också särskilda yogakurser för män, säger Marika Häggblom.

En manlig person som gärna ägnar sig åt yoga är den pensionerade sjukvårdsdirektören Göran Honga.

– Jag har hållit på med yoga i många år. Det hjälper mig att stressa av efter jobbet och det har framför allt positiva effekter på den egna rörligheten och vigheten. Jag har också utövat japanska kampsporter tidigare.

– Många söker sig ut i naturen för att koppla av och varva ner. Det här är ett slags motsvarighet, säger Göran Honga.

Text och foto: Joakim Snickars