Fråga

Hur många ägg vågar jag äta?

Hej, Jag undrar vad rekommendationen gällande ägg är nuförtiden? Ibland talas det om att ägg är farligt och att vi inte får äta för mycket och ibland sägs det att vi borde äta flera ägg om dagen. Ägg är ju både gott och förmånligt, hur många ägg vågar jag äta? Jag äter mångsidigt och försöker röra på mig några gånger i veckan.

Ställ din fråga här!

Ägg är ett bra livsmedel med mycket vitaminer och mineraler. Dessutom är ägg en bra källa till protein. Som vanligt är det viktigt att se till helheten och äta mångsidigt. Ny forskning visar att ägg inte är en så stor riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdom som vi tidigare trott. Kostens fettkvalitet är viktigare, vi behöver bra fett från vegetabilisk olja, fisk, nötter och frön. 

De flesta kan äta ett ägg om dagen men det finns finländare som är extra känsliga för kostens kolesterol. Om vi tittar på kostpyramiden ligger ägg på samma hylla som fisk och kött, och kan alltså varieras med dessa. Fisk kan vi gärna äta varierat 2-3 gånger i veckan och rött kött högst 500 gram tillredd mängd i veckan. Om du äter lite kött kan du äta fler ägg. Finländarna äter ungefär 4-5 ägg i veckan varav största delen kommer från färdiga livsmedel som bakverk och färdigmat.

Om du äter mångsidigt och rör på dig är ägg ett näringsrikt och prisvärt livsmedel som du kan njuta av i måttlig mängd.

Hälsningar:
Linda Hongisto, kostrådgivare/koordinator för hälsofrämjande eftis

Illustration: Rebecca Elfast
Publicerad 15.6.2017