Läsarfråga

Hur får vi vårt barn att röra på sig?

Hej! Vår 9-åring är helt ointresserad av all slags motion och sport. Hon vill helst läsa, leka inne, spela eller pyssla. Det finns ingen motionsform som intresserar henne och hon ogillar att bli andfådd och svettig. Vi har försökt med olika sätt att röra på sig, både sportiga och fartfyllda saker som cykling och slalom, men också lugnare grejer som promenader, simning och dans. Hon vill inte. Hon går oftast med på att testa en gång, men vill sen absolut inte gå på nytt. Vi vill naturligtvis värna om vår dotters hälsa och är oroliga både för hälsan, men också för hennes vikt. Finns det något vi skulle kunna göra?

Hej! Det här en vanlig fråga som brukar dyka upp i olika sammanhang. Att röra på sig tillräckligt mycket är lika viktigt som att sova tillräckligt och regelbundet äta bra mat. Barn som hellre ägnar sig åt stillasittande aktiviteter än att röra på sig finns det många av. Och det blir inte bättre av att tvinga dessa barn att göra något de inte tycker om. Men jag uppmuntrar er att fortsätta testa olika aktiviteter, det gäller ju att hitta det som er dotter tycker att är roligt. Och det är positivt att hon gärna testar nya saker. När hon förhoppningsvis hittar den motionsform som ger henne rörelseglädje är det väl värt alla försök!


Hittar ni inte en organiserad aktivitet så är det desto viktigare att uppmuntra dottern att röra på sig i vardagen. Det kan ske t.ex. genom utomhuslek, att promenera/cykla istället för att bli skjutsad med bil. Allt för att få en rörlig vardag. Man kan som familj uppmuntra till rörelse genom att hela familjen gör besök till simhallen, plockar bär/svamp och gör vandringar etc. En populär familjeaktivitet är också geocaching, en form av skattletning med hjälp av GPS. Forskning visar på att hur vi rör oss som barn återspeglar sig i hur fysiskt aktiva vi är som vuxna. Så fortsätt uppmuntra till fysisk aktivitet! Och kom ihåg att barn inte gör som vi vuxna säger utan som vi gör!

Anna-Lena Blusi, sakkunnig inom fysisk aktivitet

Illustration: Rebecca Elfast