Sömn

Sömn

Vi behöver sova för att vi ska må bra. Under sömnen slappnar kroppen av och hjärnan får tid att bearbeta dagens händelser.

En liten hund vilar på en lurvig matta.

Om vi sovit gott är vi utvilade, glada och pigga. Då är det lättare att koncentrera sig och lära sig nytt. Om du sover bra förbättras också din motståndskraft. Det lönar sig alltså att sova.

Sömnbehovet varierar mellan olika personer och åldrar. Unga behöver 8-9 timmar sömn i dygnet, medan vuxna klarar sig ofta med 7–8 timmar i dygnet.

Kroppen klarar sig med relativt lite sömn under en tid, men efter ett tag behöver kroppen ta igen den förlorade sömnen. Sömnbristen tar vi igen under den djupa sömnen i början av natten, inte genom att sova längre.

Vi sover ofta dåligt om vi är stressade eller mår dåligt.

Om du har sömnproblem hjälper det ofta att tala med någon du litar på. Om sömnproblemen pågår en längre tid (över 2 veckor) är det dags att söka professionell hjälp t.ex. hos skol- eller studenthälsovården.

Hur kan man förbättra sin sömn?

Kroppen mår bäst av att vila under natten och att vara aktiv när det är ljust. Försök vakna och lägga dig samma tid varje dag. På helgen kan du eventuellt sova lite längre, men inte mycket.

Om du känner dig trött kan du ta en tupplur på dagen, men gärna inte längre än 20 minuter eller för nära läggdags eftersom det då kan påverka nattsömnen.

Om du har svårt att somna eller vakna kan det bero på att du lägger dig vid fel tidpunkt. Försök följa din inre klocka och lägg dig när du känner dig trött på kvällen.

Det är också viktigt att varva ner i tid innan läggdags. Skapa därför en lugn stämning på kvällen. Stäng av TV:n och lägg undan telefonen i god tid och släck lampor. Se till att ha en lugn, sval och fräsch miljö runt dig när du ska sova.

Genom att lägga dig i tid försäkrar du dig om att du får tillräckligt av den viktiga djupa sömnen som börjar före midnatt.

Praktiska tips:

  • ​Kroppen behöver tid för att varva ner på kvällen och kunna ställa in sig för sömnen. Börja varva ner i god tid (ca. en timme) före läggdags: släck lampor, klä dig bekvämt, börja göra kvällssysslorna, gör något avkopplande och undvik att göra arbete. 
  • Försök få så mycket morgonljus och dagsljus som möjligt, speciellt på vintern. Det kan du göra genom att t.ex. gå ut under lunchpausen/-rasten.
  • Ät gärna ett litet kvällsmål före läggdags. Det krävs nämligen energi för att somna. Om du äter middag väldigt sent (efter kl.19) kan det vara svårt att somna direkt eftersom matsmältningssystemet är aktiverat. 
  • Lägg undan telefonen, pekplattan och datorn i god tid före läggdags. Lägg gärna på blåljusfiltret (kallas också för nattläge) på skärmen redan på kvällen t.ex. kl.19.
  • Om möjligt ska du undvika hård träning sent på kvällen då det aktiverar kroppen (kan påverka om träningen slutar efter kl.20). Lugn fysisk aktivitet såsom en kort promenad eller stretchning på kvällen kan å andra sidan göra det lättare att somna.
  • Ha ett häfte och en penna vid din säng, kan hjälpa att skriva ner sådant du grubblar på när du inte får sömn.
  • Lyssna på din kropp och gå och lägg dig då du känner att du är trött. Börja ändå varva ner i god tid på kvällen då vår inre sömnklocka är programmerad så att det är lättast att somna mellan kl.21-23.
  • Tänk på miljön där du sover. Har du en bekväm säng och dyna? Är temperaturen bra? Oftast sover vi bättre om det är aningen svalt i rummet (18-20 grader).