Kost

Mat ger hälsa
Variera din mat, välj mest från växtriket – och ät med glädje! Det är huvudbudskapet i näringsrekommendationerna.
Om du vill ändra dina matvanor är ett bra tips att fokusera på att lägga till mat som innehåller fullkorn, bra fetter, fibrer och vitaminer. Det här bidrar till att du känner dig mätt och håller dig pigg under dagen.

Gimme 5 – en frukt- och grönsakskampanj för skolor
Vill du som jobbar i skola uppmuntra barnen att bekanta sig med frukt och grönsaker på ett positivt och lekfullt sätt? Kom med i vår frukt- och grönsakskampanj! Kampanjen riktar sig till klasserna F-6 och pågår en valfri vecka under tidsperioden 25.8–31.10. 2025. Vi erbjuder inspirationsmaterial både för lärarna och till hemmet.
Kampanjen riktar sig till klasserna F-6 och pågår en valfri vecka under tidsperioden 25.8–31.10. 2025. Vi erbjuder inspirationsmaterial både för lärarna och till hemmet. Bland alla klasser som skickar in ett bidrag lottar vi ut pris, så anmäl er så fort som möjligt men senast 24.8! Anmäl din klass eller flera klasser samtidigt.
Kampanjen pågår en valfri vecka under veckorna 35–44 och under denna period får ni samla grönsaksportioner och testa på smakskola med temat frukt och grönt. Nedan hittar du mera material kring kampanjen och smakskola.

Intresserad av att boka kurs?
Kontakta oss om du vill boka en kurs eller föreläsning om kost för din skola eller arbetsplats.
Kost och hälsa
Det är viktigt att äta mångsidigt, regelbundet och tillräckligt för att orka och må bra i vardagen. Förhållandet till den egna kroppen har ett starkt inflytande på vår självbild och att reflektera över vårt kroppsförhållande kan hjälpa oss må så bra som möjligt.
Hur kan du stöda unga i att utveckla ett sunt förhållande till mat och kropp? Folkhälsan och Livslust-projektet har i samarbete skapat ett undervisningsmaterial om regelbundet ätande och acceptans av den egna kroppen. Materialet består av två filmer, som riktar sig till 13–18-åringar samt av ett tilläggsmaterial bestående av diskussionsunderlag och bildkort.
Behovet av undervisningsmaterialet har framkommit bland annat av resultaten i Hälsa i skolan undersökningarna, som visar att många unga hoppar över morgonmålet. Filmerna och det tillhörande materialet kan användas av lärare på högstadier och på andra stadiet, men också av andra som möter ungdomar. Materialet tar upp vikten av mångsidigt och regelbundet ätande och hur det påverkar vår ork i vardagen. I materialet behandlas också kroppsacceptans och faktorer som påverkar våra attityder gentemot kroppen och utseendet.
Hur kan du använda materialet?
Filmerna med tillhörande material är utvecklade för att stöda läroplanen i både högstadiet och på andra stadiet. Materialet tar bl.a. upp den ungas självbild, sömn- och kostvanor samt hur den egna livsstilen och konsumtionsvanor inverkar på hälsan. De unga uppmuntras att ta upp egna erfarenheter och diskutera frågeställningar med stöd av tilläggsmaterialet. Tilläggsmaterialet ger även dej som ledare möjligheten att på ett lämpligt sätt anpassa diskussionen till åldersgruppen.
Nedanstående diskussionsunderlag kan du som lärare eller ungdomsledare använda dig av då du diskuterar filmerna om mat och kropp med dina elever eller studerande. Med hjälp av frågorna kan ni diskutera de tankar som filmerna väckt. En del av frågorna kan kännas tunga och väcka känslor. Det går bra att modifiera frågorna så de passar din grupp.
Materialet är finansierat av Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne.
Kontakt

Linda Hongisto
Koordinator kost och hälsa
Verksamhetskoordinator
Nyland
044 788 1061

Sophia Le Roux
Projektledare, Hållbart på menyn
Verksamhetskoordinator
Nyland
044 788 1944

Susanna Strandback
Sakkunnig inom kost och hälsa
Sakkunnig
Österbotten
040 839 5598
Jobbar du på ett äldreboende och är intresserad av mat? Hur kan du veta om de äldre får tillräckligt med näring?
Vi ordnar 3 timmars inspirationstillfällen - Mat som ger kraft och näring för vård- och kökspersonal. Vi lägger fokus på de måltider som du mest kan påverka: frukost, eftermiddagskaffet och kvällsbiten. Huvudsyftet är att få in mera näring och energi på en liten mängd mat samtidigt som vi vill inspirera till mera variation.
Vi talar också om varför det är viktigt att upptäcka undernäring bland äldre. Vi börjar med en föreläsning och efter det har vi en praktisk workshop. Till sist avnjuter vi tillsammans den mat som vi har lagat och har en utvärdering och diskussion.
Ta kontakt om du vill att vi kommer ut till din arbetsplats så kommer vi överens om tid och pris.
Kontakt

Susanna Strandback
Sakkunnig inom kost och hälsa
Sakkunnig
Österbotten
040 839 5598
Undervisningsmaterialet är baserat på podcasten Hållbart på menyn och erbjuder flera lektionsplaner att välja mellan så att du kan anpassa innehållet till din undervisning och grupp! Temat för podcastens fyra episoder är hälsosamt och hållbart ätande ur olika perspektiv. I podcasten intervjuas experter av studerande på Prakticum och Hållbart på menyn-projektets projektledare.
För att bygga upp en lektionshelhet väljer du ett podcastavsnitt och sedan ett av tre möjliga tilläggsmaterial som är hör till den episoden. Tilläggsmaterialet finns som separata bilagor som antingen printas ut eller används elektroniskt.
Materialet är utformat för yrkesskolor men kan också användas i gymnasier och ungdomsverkstäder. Det är redan använt på lektioner i hållbar utveckling och modersmål.
Videon nedanför kan användas för att väcka de ungas intresse innan lektionen börjar.
Matkriget
Kan matprat leda till matfajt i klassen?
Material för lektionshelhet
- Introduktion till poddmaterial Lärare
- Poddlektionens presentation att använda i klass
- 1. Poddfrågor Planeten är vad du_äter
- 1. Poddiskussion Planeten är vad du äter
- 2. Poddfrågor Bu för mu frågetecken
- 2. Poddiskussion Bu för mu frågetecken
- 3. Poddfrågor Under ytan
- 3. Poddiskussion Under ytan
- 4. Poddfrågor Framtiden är grön
- 4. Poddiskussion Framtiden är grön
- Poddrecept alla avsnitt
Kontakt

Sophia Le Roux
Projektledare, Hållbart på menyn
Verksamhetskoordinator
Nyland
044 788 1944

Ebba Håkans
Projektledare: Hållbart på menyn
Sakkunnig
0447883678