”Todellinen wow-elämys, kun pystyy jälleen kävelemään!”
Iloa siitä, että kykenee jälleen kävelemään, vähäisempää spastisuutta jaloissa ja luustolle hyvää tekeviä pidempiä kävelymatkoja. Näitä tuntemuksia koki pyörätuolilla yleensä liikkuva Kimmo Pöyhönen, kun hän sai kokeilla kävelyharjoittelua Folkhälsanin kävelyrobotti Indegon kanssa.
Paikka: | Folkhälsans rehabilitering i Korsholm |
---|---|
Osoite: | Niklasvägen 1, 65610 Korsholm |
– Kävely tuntuu kyllä todella mahtavalta ja hauskalta. Ensimmäisellä kerralla nauroin koko ajan, kun kävelin robotin kanssa. Oli todellinen wow-elämys, kun pystyin jälleen kävelemään ja luottamaan omiin jalkoihini. Olen jo ehtinyt unohtamaan, miten kävellään. Robotti muistuttaa minua, miltä tuntuu käyttää lihaksia, joita en ole käyttänyt pitkään aikaan. Hermoratojen suhteen tapahtuu jotain, sanoo Kimmo Pöyhönen.
Mustasaarelaisilla on ensimmäisinä Pohjoismaissa mahdollisuus saada kuntoutusta ulkoisen tukirangan tai kävelyrobotti Indegon avulla. Folkhälsanin kävelyrobotti on ainoa laatuaan Pohjoismaissa.
Pöyhönen istuu moottoroidussa pyörätuolissaan Folkhälsanin kuntoutusyksikön odotushuoneessa Mustasaaressa. Hän tuntee hyvin talon fysioterapeutit ja toimintaterapeutit, sillä kuntoutusyksikkö on tullut hänelle tutuksi paikaksi vuosien varrella. Syksyllä hän on ollut demo-käyttäjä, kun Folkhälsanin fysioterapeutteja on koulutettu kävelyrobotin avulla tapahtuvaan kuntoutukseen.
Kimmo Pöyhönen sai 21 vuotta sitten diagnoosin multippeliskleroosista (MS), ja hän on liikkunut pyörätuolin avulla noin kahdeksan vuotta. Siirtyminen pyörätuolin käyttämiseen on tapahtunut vähitellen. Vielä muutama vuosi sitten hän kykeni kävelemään joitakin askelia tuen kanssa kotona, mutta nyt jalat eivät oikein enää tottele häntä. Pöyhönen kokee, että muutaman viikon harjoittelu ulkoisen tukirangan avulla on vähentänyt hänen jalkojensa spastisuutta.
– On mukavaa huomata, että jalkojen jäykkyys vähentyy. Lihaskrampit voivat olla varsin hankalia, hän sanoo.
Robotti antaa tukea ja avustaa
Indego-kävelyrobotti auttaa seisomaan nousemisessa ja tasapainon harjoittamisessa sekä itsenäisessä kävelyharjoittelussa. Robotti soveltuu henkilöille, joilla on neurologisia toimintarajoitteita kuten MS-, aivoverenkierto-selkäydin- tai lihassairauksia. Robotissa on kaksi toimintaohjelmaa. Se joko suorittaa kaikki käyttäjänsä liikkeet ulkoisen tukirangan kautta, tai se auttaa käyttäjää tekemään liikkeet itse.
Pöyhönen istuu, kun fysioterapeutit Anna Renkonen ja Elina Ala-Honkola pukevat ulkoisen tukirangan hänen lonkkansa, reisiensä ja pohkeidensa ympärille. He asettavat askelpituuden ja varmistavat, että tukiranka on asetettu juuri Pöyhösen vartalolle sopivasti. Lisäksi varmistetaan, että Pöyhösen kengät ja jalat ovat oikealla tavalla kengänpohjaksi muotoillussa ulkoisen tukirangan alaosassa.
Robotisoitu ulkoinen tukiranka auttaa Pöyhöstä seisomaan nousemisessa, tasapainon harjoittamisessa seisaallaan ollessa ja itsenäisessä kävelyharjoittelussa. Pöyhönen saa apua seisomaan nousemisessa, ja hän kävelee ryhdikkäästi eteenpäin lyhyillä, mutta luonnollisilla askeleilla.
Fysioterapeutit ovat koko ajan Pöyhösen lähellä antamassa tarvittaessa tukea ja apua. Pöyhönen kulkee robottiharjoitteluhuoneen läpi käytävään ja kääntyy takaisin harjoitteluhuonetta kohti. Ilo on käsin kosketeltavaa, kun jalat kantavat. Tänään emme pääse ulos sateisen sään takia, mutta ulkona liikkuminen kuuluu kiinteänä osana kävelyrobottikuntoutukseen ja -harjoitteluun.
Indego herättää kiinnostusta
Useat ihmiset ovat ottaneet yhteyttä ja kyselleet, että voisivatko he saada kuntoutusta kävelyrobotin avulla. Fysioterapeuttimme arvioivat aina erikseen jokaisen henkilön edellytykset aloittaa robotin avulla tapahtuva harjoittelu.
Indego-kävelyrobotti voi mahdollistaa kävelyharjoittelun niille, jotka eivät kykene käyttämään tavallisia kävelyapuvälineitä. Robotin avulla käyttäjä kykenee kävelemään niin normaalilla askeltahdilla ja symmetrisellä askeleella kuin mahdollista sekä sisätiloissa että ulkona.
– Se parantaa verenkiertoa ja tekee hyvää myös luustolle niille henkilöille, jotka muutoin liikkuvat näin pitkiä lenkkejä vain pyörätuolilla, sanoo fysioterapeutti Anna Renkonen.
– Lisäksi sillä on luultavasti myös suuri vaikutus henkilön henkiseen hyvinvointiin ja itsetuntoon, sanoo fysioterapeutti Elina Ala-Honkola.
Folkhälsanin säädettävää kuntoutusrobottia voivat myös käydä kokeilemassa ne, jotka harkitsevat oman robotin hankkimista henkilökohtaiseksi apuvälineeksi. Vielä on tosin epäselvää, miten vakuutusyhtiöt tulevat jatkossa suhtautumaan korvauksiin yksityisten henkilöiden kävelyroboteista.
– Henkilökohtaisesti en usko, että tämä tulee tapahtumaan aivan lähitulevaisuudessa. Mutta asenteet saattavat muuttua robotiikan yleistyessä, sanoo Elina Ala-Honkola.
Kuntoutukseen voi saada korvausta Kelalta, julkisen puolen sosiaali- ja terveydenhuollon maksusitoumuksen tai vakuutusyhtiön kautta. Robottia voi testata myös ilman lähetettä yksityisasiakkaana.
– Tällä viikolla meillä oli uusi nuori asiakas, joka oli halvaantunut rintakehästä alaspäin. Hänen robottikävelynsä sujuivat todella hyvin, ja hän sanoi lähettävänsä tänä vuonna toivomuslistan joulupukin sijasta vakuutusyhtiölle, kertoo fysioterapeutti Daniel Söderman.
Robotiikka kiinnostaa
Kimmo Pöyhönen on koulutukseltaan automaatioinsinööri, joten robotiikka kiinnostaa häntä monestakin syystä.
– Ymmärrän pitkälti, miten se toimii. Lonkan ympärillä vyössä olevat liikesensorit rekisteröivät, kun lantiota työnnetään eteenpäin ja lähettävät tietoa moottoreille.
Robottia kehitetään jatkuvasti, ja uusia päivityksiä voidaan ottaa käyttöön myös Folkhälsanin robottiin.
Indegon valmistaja on yhdysvaltalainen Parker Hannifin, joka toimii tiiviissä yhteistyössä useiden maailman johtavien kuntoutusklinikoiden, kuten Atlantassa toimivan Shepherd Centerin, kanssa. Robottikuntoutuksen parissa Folkhälsanilla työskentelevät fysioterapeutit ovat saaneet erikoiskoulutuksen Indegon käytöstä.
– Tuotekehittäjät ahertavat jatkuvasti robotin kehittämiseksi, ja voin sanoa, että he ovat nyt oikein hyvällä polulla ja tekevät kaiken oikein. Indego-robotti toimii jo nyt todella hyvin, toteaa Pöyhönen.