Tutkimukseen perustuvaa tietoa laajasti ja syvällisesti

Valikoima terveellisiä ruokia aseteltuna pöydälle. Kuvassa on lohifileitä, vihanneksia kuten parsakaalia, ruusukaalia, avokadoa, kaalia ja pinaattia. Lisäksi hedelmiä, kuten mustikoita, granaattiomenaa, greippiä ja omenaa, sekä pähkinöitä, siemeniä, papuja, kauraa ja mausteita, kuten kurkumaa. Kuvassa näkyy myös kulho oliiviöljyä.

Folkhälsanin ravitsemusneuvojakoulutus oli erittäin antoisa ja opettavainen. Se ylitti odotuksemme monin tavoin”, vakuuttavat sekä Anki Brandtberg että Pia Nordling.

Anki Brandtberg on koulutukseltaan sairaanhoitaja ja on viimeiset viisitoista vuotta toiminut esihenkilötehtävissä.

– Tällä hetkellä työskentelen päivystyksen palveluesihenkilönä. Päivystys on ollut työpaikkani jo neljänkymmenen vuoden ajan. Kymmenen vuotta sitten kouluttauduin myös mentaalivalmentajaksi.

Siitä lähtien hän on päivystystyönsä ohella toiminut mentaalivalmentajana Vaasanseudun urheiluakatemiassa ja SFI:ssä.

– Mentaalivalmentajana pyrin aina työskentelemään kokonaisvaltaisesti, koko ihmisen hyvinvointi huomioiden.

Tarve lisätiedolle ravitsemuksesta

Brandtberg koki tarvitsevansa lisää tietoa ravitsemuksesta ymmärtääkseen ja tukeakseen urheilijoita paremmin.

– Koulutus oli antoisampi kuin odotin. Sain enemmän ja syvällisempää perustietoa kuin olin kuvitellut.

Hän osallistui ravitsemusneuvojakoulutuksen ensimmäiselle kurssille.

– Koulutusaika oli hieman liian lyhyt, mutta oletan, että asia on sittemmin korjattu. Opettaja oli asiantunteva ja innostava. Opiskelukaverit olivat motivoituneita, ja meillä oli monia antoisia keskusteluja.

Konkreettista hyötyä koulutuksesta

Brandtberg kokee saaneensa koulutuksesta vahvan perustan, jolle on voinut jatkaa rakentamista.

– Koulutus oli loogisesti jäsennelty ja perustui tutkimustietoon. Opin ja omaksuin hyvin ravitsemuksen perusperiaatteet.

Hän hyödyntää oppimaansa aina, kun kartoittaa urheilijoiden elämää ja elintapoja.

– Haen nyt myös useammin tieteellisiä artikkeleita ravitsemuksesta ja ravinnosta kuin aiemmin. Suosittelen koulutusta lämpimästi kaikille, jotka haluavat syventää tietojaan ravitsemuksesta.

”Ravitsemus on merkittävä osa terveyttämme!”

Pia Nordling on koulutukseltaan sosionomi ja on työskennellyt pitkään lastensuojelussa. Hän on myös opiskellut terveysvalmentajaksi Lillsvedin liikuntaopistossa Ruotsissa. Ravitsemus ja terveys ovat kiinnostaneet häntä jo pitkään.

– Terveysvalmentajaksi valmistumisen jälkeen halusin syventää tietojani ravitsemuksesta. Uskon, että ravinnolla on merkittävä vaikutus terveyteemme. En usko tiukkoihin dieetteihin tai kieltoihin, vaan haluan auttaa ihmisiä löytämään terveellisen ja pitkäjänteisesti toimivan ruokavalion.

Nordling pitää ravitsemusneuvojakoulutusta erittäin antoisana ja kokee sen ylittäneen hänen odotuksensa.

– Vaikka minulla oli jo aiempaa tietoa aiheesta, opin paljon uutta ravitsemuksesta, ravintoaineista ja elintapamuutokseen valmentamisesta.

Tiedon merkitys ravitsemuskeskusteluissa

Nordling pitää tärkeänä, että koulutus perustui tutkimustietoon.

– Nykyään eri tahot jakavat paljon ristiriitaista tietoa siitä, mikä on terveellistä ja epäterveellistä. On helppo mennä sekaisin ja olla epävarma siitä, mikä pitää paikkansa.

Kouluttajan asiantuntemus ja laaja kokemus toivat varmuutta koulutukseen.

– Oli hyvä, että koulutuksessa oli aikaa kysymyksille ja keskusteluille. Se teki oppimisesta syvällisempää ja antoisampaa.

Koulutus sopii kaikille ravitsemuksesta kiinnostuneille

Nordling kokee saaneensa koulutuksesta paljon uusia oivalluksia ja käytännön vinkkejä myös omaan elämäänsä.

– Olen hiljattain alkanut tehdä terveys- ja ravintovalmennuksia muun työni ohessa, ja se on ollut todella innostavaa!

Hänen mielestään koulutus sopii kaikille, jotka harkitsevat ravitsemukseen ja terveyteen liittyviä työtehtäviä.

– Mutta koulutus sopii hyvin myös niille, jotka haluavat oppia lisää ravitsemuksesta oman terveytensä tueksi.

Teksti: Tomas von Martens

15.11.2022