Lähihoitaja Ikran Adan: “Kaikki on tehtävä oikein – myös silloin, kun on väsynyt”
Ajoittain raskasta ja henkisesti vaativaa, mutta jälkeenpäin aina palkitsevaa. Ikran Adan tuli Folkhälsanille oppisopimuksella. Viisi vuotta myöhemmin hän on edelleen talossa.
Työskentele FolkhälsanillaKaikki alkoi keikkatöistä Folkhälsanin eri yksiköissä ja kiinnostus hoitoalaa kohtaan kasvoi. Jonkin ajan kuluttua Ikran Adan päätti alkaa kouluttautumaan lähihoitajaksi oppisopimuksella. Hän on hyvin tyytyväinen tekemäänsä päätökseen.
– Pidän ihmisistä: sekä niistä, joiden kanssa työskentelen, että niistä, jotka asuvat meillä. Se antaa minulle paljon, että voin olla olemassa ja avuksi ihmisille, jotka tarvitsevat apuani.
Adan työskentelee pääasiassa elämänsä loppuvaihetta elävien muistisairaiden kanssa.
– Työssäni on oltava ihmistuntija. Useimmat eivät puhu enää paljoakaan, jolloin heidän vointinsa ja tuntemuksensa on yritettävä selvittää katsomalla heitä silmiin. Tässä työssä sanaton viestintä on valtavan tärkeää.
Adan työskentelee enimmäkseen öisin. Hän lähtee töihin, kun muut menevät nukkumaan.
– Teen toki myös päivävuoroja, mutta enimmäkseen kuitenkin öitä. Se sopii minulle. Asun erittäin lähellä työpaikkaani, joten yleensä kävelen tänne iltaisin, kun aloitan vuoroni kello 21.
Voimakas yhteenkuuluvuus ratkaisevaa
Hoidon parissa työskentelyssä parasta ovat kollegat. Työpaikan yhteenkuuluvuuden ansiosta Adan jaksaa ja viihtyy.
– Mutta kuten useimmilla aloilla, myös täällä on raskaita päiviä. Minulle henkilökohtaisesti raskainta on se, kun joku tulee kipeäksi yöaikaan, tai jopa kuolee. Usein henkilökuntaa on vähemmän töissä öisin, minkä vuoksi hoidettavia asioita on enemmän.
– Kaikki on tehtävä oikein, vaikka olisi aamuyöstä väsynyt. Kun joku sairastuu, on silti pysyttävä valppaana. Tilannetta pitää seurata, kuumetta ja verenpainetta pitää mitata. Kaikki on tehtävä oikein.
Jos yöllä on tapahtunut kuolemantapaus, on olotila aamulla vuoron loputtua melko uupunut.
– Menehtynyt ja omaiset vaativat paljon huomiota, mutta silti on pystyttävä hoitamaan myös kaikki tavalliset työt. Onneksi autamme kollegoiden kanssa toinen toisiamme – se on parasta. Tätä varten meidät on koulutettu.
Kielten osaaminen tärkeää
Ikran Adan tuli Somaliasta Suomeen pian 15 vuotta sitten. Somalia on hänen äidinkielensä, mutta hän puhuu tänä päivänä sekä ruotsia että suomea, joista jälkimmäistä hieman vahvemmin.
– Arvostan Folkhälsanissa sitä, että voidakseen työskennellä täällä ei tarvitse osata kieltä 100-prosenttisesti. Pärjään vallan hyvin molemmilla kielillä ja opin koko ajan uutta.
Adan työskentelee yksikössä, jossa asuu sekä ruotsia että suomea puhuvia henkilöitä. Yksikössä onkin hyötyä siitä, että Adan osaa molempia kieliä.
– Jos en osaa jotakin sanaa jommallakummalla kielellä, vaihdan kieltä ja kokeilen sillä tavalla. Yleensä löydämme kyllä oikeat sanat. Kaikki ovat kuitenkin jonkin verran kaksikielisiä, nauraa Adan.
– Työssäni pärjää kuitenkin melko pitkälle sillä, että katsoo toista syvälle silmiin ja pitää kiinni kädestä.