Lähihoitaja Malin Lindholm: “Yliherkkyydestäni on hyötyä työssäni”
Läheisyys ja rauhoittavat keskustelut ovat hänen tärkeimpiä vahvuuksiaan. Lähihoitaja Malin Lindholm halusi työskennellä lasten kanssa, mutta päätyi työhön vanhustenhuollossa. Se tarjoaa vaihtelua työn tahtiin ja merkityksellisiä ihmissuhteita.
Työskentele FolkhälsanillaAjatus lasten parissa työskentelystä hiipui omien lasten saannin jälkeen. Hoitovapaansa aikana Malin teki lähihoitajan sijaisuuksia vanhainkodissa ja huomasi heti, että se oli hänen juttunsa.
– Parasta työssäni on se, että tunnen itseni hyödylliseksi jokaisena päivänä. Ja ehkä erityisesti silloin, kun asukkaallamme on huono päivä ja hän on alakuloinen ja ahdistunut, ja sitten minä onnistun kääntämään päivän parempaan suuntaan!
Malin Lindholmille eteenpäin vievänä voimana työssä toimii se, että saa tuoda ihmisille hyvän mielen.
– Koen, että yliherkkyydestäni on hyötyä työssäni. Tunnistan melko hyvin, kun toinen ihminen kaipaa enemmän läheisyyttä, empatiaa ja tukea. Ja sitä minä todella haluan tarjota!
Perushoito on tärkeintä hyvinvoinnille
Lindholm on työskennellyt kaksi vuotta lähihoitajana Villa Rosassa Raaseporissa. Villa Rosassa asuu muistisairaita sekä henkilöitä, joilla on muista syistä suuri avun ja tuen tarve arjessaan.
– Perushoito vie suuren osan päivästä. Se on pesemistä, pukemista, syöttämistä – auttamista arjen erilaisissa puuhissa. Minä autan asukkaitamme täällä niissä asioissa, joita ihmiset yleensä tekevät kotonaan. Seuraavana päivänä teemme saman uudelleen.
– Lopulta kysymys on siitä, mikä saa ihmiset voimaan hyvin. Se, että olemme iloisia, puhtaita, terveitä, kylläisiä ja turvassa. Jos perusta ei ole kunnossa, ei mikään muukaan toimi.
Ihmiset tarvitsevat muita ihmisiä
Ahdistuksen käsittely on myös tärkeä osa päivää.
– Aina on joku, joka tuntee itsensä levottomaksi ja ahdistuneeksi tai tuntee olevansa eksyksissä. Silloin on tärkeää, että minä annan aikaani.
– Tiedän, että siitä on apua, kun istun vierellä ja kuuntelen. Kosketan ja olen lähellä. Se rauhoittaa. Silloin voi toki tulla kiire muiden työtehtävien kanssa.
Lindholm pitää siitä, että arjen rytmissä on vaihtelua. Välillä on rauhallisempaa ja välillä käytävillä on enemmän hulinaa.
– Olemme kaikki vain ihmisiä. Huonoja päiviä tulee meille kaikille. Sekä meille, jotka työskentelemme täällä, että heille, joiden koti tämä on. Autamme toinen toisiamme. Kummallista kyllä, omat huonot päiväni kääntyvät usein parempaan suuntaan töihin tultuani. Täällä tunnen olevani arvostettu!
– Tulen iloiseksi, kun asukkaamme sanovat, että olen kiltti ja että he ovat odottaneet minua. Kun pitää toisista huolta voi myös itse paremmin.