Meillä on aikaa tarjota asukkaille yksilöllistä hoitoa ja ripaus luksusta
Stella Mäkinen työskentelee sairaanhoitajana Helsingin Ruskeasuon Folkhälsan-talolla. Hänen Eken-seniorikodissa toimiva tiiminsä hoitaa kolmeatoista asukasta, jotka tarvitsevat ympärivuorokautista hoitoa. ”Ennen kuin aloitin, olin kuullut Folkhälsanista pelkästään hyvää ja voin todellakin yhtyä tuohon mielipiteeseen. Halusin tehdä työtä äidinkielelläni, enkä ole katunut paikan vastaanottamista päivääkään. Ja tämä talokin on niin kauniilla ja keskeisellä paikalla.”
Mäkisen työhön kuuluu asukkaista huolehtiminen ja heidän auttamisensa niin fyysisesti, henkisesti kuin lääketieteellisestikin. Sairaanhoitajat toimivat linkkinä asukkaiden ja lääkäreiden välillä.
”Tämä on heidän kotinsa, joten oikeastaan työskentelemme heidän kotonaan. He tarvitsevat apua peseytymisessä, pukeutumisessa, ruoanlaitossa ja muissa päivittäisissä askareissa.”
Jokaisella asukkaalla on oma yksilöllinen hoitosuunnitelmansa, jonka tiimi päivittää kolmen kuukauden välein. Lisäksi kahdesti vuodessa tehdään laajempi kokonaisarviointi.
”Haluan henkilökunnan huolehtivan asukkaista täsmälleen niin kuin he huolehtisivat omista vanhemmistaan. Talon asukkaat ovat jonkun vanhempia – eivät pelkkiä nimiä. Heillä kaikilla on oma pitkä elämäntarinansa, joka on otettava hoitotyössä huomioon.”
”Täällä asuminen on toki erilaista kuin omassa kodissa, mutta tuntuu hyvältä tehdä asukkaille jotain hyvää. Yritämme tehdä heidän olostaan mahdollisimman mukavaa.”
Mäkiselle mieleenpainuvin hetki työssä on, kun asukkaat saavat hieman luksusta arkeensa.
”Yksi asukkaista pitää saunomisesta ja päättää saunavuoronsa aina jääkylmällä oluella. On hienoa nähdä, kuinka hyvää se tekee hänelle.”
Asukkaille järjestetään päivittäin ohjelmaa. Mäkisen työkohteessa Ekenissä suosittuja ovat musiikkiesitykset ja vohvelien tai makkaroiden paistaminen.
”Meillä asuu eräs aviopari. Kesällä he tekivät retken erikoispyörällämme ja ottivat evääksi kuohuviiniä ja mansikoita. Pariskunta kuvattiin, ja mies itkee aina valokuvan nähdessään ilon kyyneleitä.”
Mäkisen mukaan ihmisten parissa työskenteleminen on selkeästi paras asia Folkhälsanilla työskentelyssä.
”Kaikki viihtyvät töissä”
Ruskeasuon Folkhälsan-talon työntekijät tuntevat toisensa nimeltä ja tervehtivät aina tavatessaan.
”Johto ja hallinnon työntekijät pitävät meistä hyvää huolta. Esimies käy joka aamu tervehtimässä ja tarkistaa, että kaikki ovat töissä ja voivat hyvin.”
Toinen Folkhälsanilla työskentelylle tyypillinen asia on työn joustavuus. Henkilökunnalla on mahdollisuus työskennellä kokopäiväisesti, osa-aikaisesti tai opintojen tai muun työn ohella.
”Saamme itse suunnitella pääpiirteittäin, miten haluaisimme työskennellä, mutta näiden suunnitelmien on tietysti sovittava yhteen tiimin kokonaisuuden kanssa. Vuorojen vaihtaminen on myös helppoa ja sujuvaa.”
Mäkinen on valinnut itselleen aamu- ja iltavuoroja; hän ei tee lainkaan yövuoroja.
”Uskon aidosti, että kaikki työtoverini nauttivat työstään, koska he ovat niin hyvällä tuulella. Työhönhän kuluu kuitenkin suuri osa elämästä.”
”En ole oikeasti koskaan ennen ollut työpaikassa, jossa on näin hyvä ilmapiiri”, hän sanoo.
Yksi monista työntekijäeduista on mahdollisuus jatkokouluttautumiseen sekä erilaisten lyhytkurssien suorittamiseen.
”Tänä syksynä aloitan palliatiivisen ja terminaalivaiheen hoidon jatkokoulutuksen. Se antaa paljon lisäarvoa ja sisältöä työhöni.”
Mäkinen opiskelee seuraavat puolitoista vuotta oman työnsä ohella.
Empaattisuutta, asiakkaan huomioimista ja voimaa
Tärkeimmät ominaisuudet Folkhälsanin vanhainkodissa työskentelevälle ovat empaattisuus ja asiakkaan huomioiminen. Mäkinen viihtyy loistavasti työtovereidensa kanssa, joiden ikä vaihtelee 20 vuodesta 50 vuoteen.
”Laajan ikäjakauman ansiosta meillä on hoidosta monipuolisia näkemyksiä. Autamme ja tuemme toisiamme, ja töihin tullessa voi aina tuntea itsensä tervetulleeksi.”
”Folkhälsanilla viestintä on avointa ja läpinäkyvää”, Mäkinen korostaa. Myös vuorovaikutus asukkaiden sukulaisten kanssa toimii hyvin.
”Meillä on ihania omaisia. Olemme heihin yhteydessä tavalla tai toisella päivittäin.”
Asukkaat, joita Mäkinen hoitaa, ovat liikkumarajoitteisia ja hoitotyö onkin näin ollen raskasta. Koska hänen työnsä vaatii paljon lihasvoimaa, hän voi jättää kuntosalin väliin vapaa-ajalla.
”Meillä on nostureita ja erilaisia siirtovälineitä, mutta voimaa tarvitaan myös paljon.”
Kunnioitusta elämän kaikissa vaiheissa
Stella työskenteli aiemmin suuressa ja kiireisessä yksikössä, jossa hoidettavana oli 33 dementikkoa. Siellä hän tunsi itsensä usein riittämättömäksi, ja monet työntekijät paloivat loppuun. Täällä vauhti ja työmäärä ovat aivan erilaisia.
”En koe töissä lainkaan kiirettä, mutta stressiä voi toki kokea monin eri tavoin.”
Mäkinen arvostaa sitä, että Folkhälsanin vanhainkodeissa on oikeasti aikaa antaa asukkaille heidän tarvitsemaansa hoitoa ja rikastuttaa heidän jokapäiväistä elämäänsä.
”Täällä jokainen saa aidosti yksilöllistä hoitoa. Pidän siitä, että meillä on pieni, kodikas yksikkö.”