Tietoa tutkimuksen kulusta

Tietoa tutkimuksen kulusta

XAGE-tutkimuksessa tutkitaan liikunnan vaikutusta ikääntymiseen liittyviin muutoksiin 50–70 -vuotiailla aikuisilla. Rekrytoimme tällä hetkellä osallistujia tutkimukseemme. Soita tai lähetä meille sähköpostia, niin kerromme tutkimuksestamme mielellämme lisää.

Ota yhteyttä sähköpostitse

XAGE-tutkimus on kuuden kuukauden mittainen liikuntainterventio. Tutkimuksen alussa on neljä tutkimuskäyntiä, joissa kerätään tietoa ikääntymiseen liittyvistä muuttujista monipuolisesti erilaisilla menetelmillä. Tämän lisäksi fyysistä aktiivisuutta ja unta mitataan kotona seitsemän päivän ajan. Näiden mittausten perusteella varmistamme jokaisen osallistujan soveltuvuuden ja turvallisen osallistumisen tutkimukseen.

Alun tutkimuskäyntien jälkeen osallistujat arvotaan joko kontrolli- tai liikuntaryhmään kuuden kuukauden interventiojakson ajalle. Kontrolliryhmän jäsenet saavat kansalliset liikuntasuositukset, ja jatkavat muuten normaalia elämää. Liikuntaryhmän jäsenet saavat liikuntaohjelman, jonka mukaan he liikkuvat 4-5 kertaa viikossa. Liikuntaohjelma sisältää sekä sauvakävelyä että vastuskuminauhaharjoittelua, jotka tehdään itsenäisesti kotona. Jokainen osallistuja saa opastusta liikuntaohjelman ja yksittäisten harjoituskertojen suorittamiseen ennen liikuntaohjelman aloitusta. Lisäksi tutkittaviin pidetään säännöllisesti yhteyttä koko liikuntaohjelman ajan.

Kaikki tutkittavat pitävät interventiojakson aikana liikuntapäiväkirjaa ja käyttävät Oura-sormusta. Lisäksi fyysistä aktiivisuutta mitataan kahden kuukauden välein aktiivisuusmittareilla. Liikuntaryhmä saa myös käyttöönsä sykemittarin, jota käytetään liikuntaohjelman harjoituksissa.

Tutkimus päättyy kuuden kuukauden interventiojakson jälkeen samoihin tutkimuskäynteihin ja mittauksiin kuin tutkimuksen alussa. Tutkimuksen päätyttyä jokainen tutkittava saa palautteen omien tutkimustulostensa perusteella.

Yleistä tutkimuksessa tehtävistä mittauksista

Tutkimukseen kuuluvat mittaukset tehdään Helsingissä (Töölö, Meilahti) Folkhälsanin tutkimuskeskuksessa, HUSLABissa ja Työterveyslaitoksella. Mittaukset jakaantuvat neljälle eri tutkimuskäynnille sekä seitsemän päivän mittausjaksoon kotona. Mittaukset tehdään sekä tutkimuksen alussa ennen interventiojaksoa että tutkimuksen lopussa interventiojakson jälkeen.

Ensimmäinen tutkimuskäynti sisältää levossa tehtäviä mittauksia, kuten esimerkiksi verenpaine, syke ja kehonkoostumus sekä toiminta- ja suorituskykytestejä kuten esimerkiksi käden puristusvoima ja kävelynopeustesti. Tämän lisäksi vastataan kyselylomakkeeseen.

Toinen tutkimuskäynti on paastoverinäyte HUSLABissa. Alkumittauksissa tehdään tämän lisäksi sokerirasituskoe diabeteksen poissulkemiseksi.

Kolmas tutkimuskäynti on Työterveyslaitoksella tehtävä fyysinen rasituskoe (spiroergometria), jossa poljetaan polkupyöräergometrilla lähtien kevyestä rasitustasosta aina maksimimaaliseen rasitukseen asti. Tavoitteena on määrittää fyysinen suorituskyky. Testi tehdään lääkärin valvonnassa.

Neljäs tutkimuskäynti sisältää pulssiaallon etenemisnopeuden mittauksen levossa.

Kotona mitataan fyysistä aktiivisuutta ja unta seitsemän päivän ajan ActiGraph-aktiivisuusmittarilla ja Oura-sormuksella.

Yhteystiedot

    • Katri Ruutu

      MSc, tohtorikoulutettava

    • puh:
      044 488 30 30

    • Ota yhteyttä
    • Anne Ahmanheimo

      Tutkimushoitaja

    • puh:
      044 788 59 97

    • Ota yhteyttä