Ovi avoinna parempaan integraatioon - Folkhälsan
12 helmikuuta 2020

Ovi avoinna parempaan integraatioon

Suomenruotsalainen kulttuuri- ja neuvontapalveluiden organisaatio Luckan Integration on julkistanut digitaalisen Dörren-verkostoitumispalvelun. Dörren mahdollistaa tapaamiset tietyllä alalla toimivien paikallisten ja ulkomailta Suomeen muuttaneiden välillä. Folkhälsan in yksi monista organisaatiosta, joka on luvannut tehdä parhaansa levittääkseen tietoa Dörrenistä henkilöstölleen.

Folkhälsan tukee Luckanin Dörren-projektia antamalla työntekijöidensä osallistua Dörrenin mentorointiohjelmaan työajalla (3 x 1 h). Tapaamiset voidaan esimiehen hyväksyessä järjestää työpaikalla sillä ehdolla, ettei työntekijän työ kärsi tästä eikä sijaisen palkkaaminen ole tarpeen.

Samfundet Folkhälsanin toimitusjohtaja Georg Henrik Wrede toivottaa Dörren-aloitteen tervetulleeksi:

”Terveydessä ei ole kyse pelkästään siltä, miten yksilö voi, vaan myös siitä, että kaikki hänen ympärillään voivat myös hyvin. Suomi tarvitsee maahanmuuttoa, ja tästä syystä on tärkeää varmistaa, että kaikilla yhteiskunnassa on merkityksellisiä yhteyksiä, työtä ja ystäviä. Oven avaamiseen kuuluu dialogi jo paremmin paikkansa löytäneiden ja vasta saapuneiden välillä”, Wrede sanoo.


Paneelikeskustelu Luckanissa Dörrenin esittelytilaisuudessa 29. tammikuuta. Vasemmalta: Georg Henrik Wrede, Samfundet Folkhälsanin toimitusjohtaja, Jonathan Nyman, projektipäällikkö, Exove, Miika Sahamies, erityisasiantuntija, Akava, Jonna Sahala, toiminnanjohtaja, Finlands Svenska Scouter / Förbundsarenanin edustaja, Jan Rundt, toimistopäällikkö, Helsingin arbis.

Verkoston rakentaminen vie aikaa

Vasta saapuneena vieraassa maassa kestää usein jonkin aikaa luoda yhteyksiä omalla alalla toimiviin ihmisiin ja tutustua alan toimintaolosuhteisiin ja mahdollisuuksiin. Tiedon ja ammatillisten verkostojen puute on usein suuri haaste.

”Ovenavaajana toimiminen ei tarkoita sitä, että pitäisi ryhtyä järjestämään jollekulle työpaikkaa. Mutta tapaaminen, jossa vaihdetaan kokemuksia puolin ja toisin, voi johtaa uusiin kontakteihin ja parantaa työn löytämisen mahdollisuuksia”, Luckanin projektipäällikkö Gerd Norrgård sanoi.

Dörrenin idea tulee alun perin Ruotsista, missä sama konsepti toimii nimellä Yrkesdörren.

Projekti alkoi vuonna 2018, ja pilottiprojekti on toiminut kevään ja kesän 2019 ajan samalla, kun projektin verkkosivuja kehitettiin.

”Tuolloin huomasimme, että lähes kaikilta aloilta liittyi nopeasti osallistujia. Tällä hetkellä tarvitsemme lisää ihmisiä avaamaan ovia”, Gerd Norrgård sanoo.


Jens Berg Montemista toimi paneelikeskustelun puheenjohtajana.

”Meidät yllätti se, että osallistujia oli muun muassa sosiaalialalta, urheilualalta, kansalaisjärjestöistä, kulttuurialalta, markkinoinnista, viestinnästä, IT:n ja tutkimuksen puolelta ja esimerkiksi kemistejä ja biologeja. Erityisen yllättävää oli ehkä se, miten paljon osallistujia oli IT-alalta, myös koodareita, vaikka juuri heistä sanotaan tällä hetkellä olevan pulaa”, Norrgård kertoo.

Projektin kohteena ovat ensisijaisesti Uudenmaan alueella asuvat maahanmuuttajat. Luckan toteuttaa projektin yhteistyössä ruotsinkielisten integraatiokoulutuksen järjestäjien kuten Borgå Folkakademi (Akan):in, Helsingin arbiksen, Akavan, Finlands Svenska Scouterin, Folkhälsanin ja yrittäjäjärjestöjen kanssa.

Lue lisää Dörrenistä.
Lue lisää Folkhälsanin Hälsa i mångfald -projektista (Monimuotoinen terveys, ruotsinkielinen sivu).


Vasemmalla Helsingin kaupungin tutkija Anu Yijälä, joka kertoi verkostojen merkityksestä ulkomaalaistaustaisten pääkaupunkiseudulla asuvien työllistymismahdollisuuksille.

Ylin valokuva: Vasemmalla projektikoordinaattori Melanie Lindgren (ei työskentele enää Luckanilla, kuva otettu ennen joulua), keskellä Dörren-projektin projektipäällikkö Gerd Norrgård ja oikealla Folkhälsans förbundin toimintakoordinaattori Luca Maurizi. Luca Maurizi kuuluu Dörren-projektin ohjausryhmään ja on Folkhälsanin Monimuotoinen terveys -projektin projektikoordinaattori.