Gullkronan palkittiin kansainvälisellä arkkitehtuuripalkinnolla - Folkhälsan

25 lokakuuta 2019

Gullkronan palkittiin kansainvälisellä arkkitehtuuripalkinnolla

Arkkitehtitoimisto Huttunen-Lipasti Arkkitehdit on voittanut kansainvälisen arkkitehtuuripalkinnon Helsingin Ruskeasuolla sijaitsevalla Folkhälsanin Gullkronan-talollaan. Arkkitehti Risto Huttunen kertoo, että Gullkronanin keskeisenä ajatuksena oli saavuttaa maksimaalinen tilankäyttö huolimatta tontin rajallisuudesta.

– Lähtökohtana oli, että rakennamme kaupunkiympäristöön, ja talon linjat vedettiin ja rajattiin ympäröivien katujen mukaisesti. Rakennuksen linjassa on pieni liike, jolla on Mannerheimintien suuntaan saatu aikaan pienehkö piha, samalla kun Keskuspuiston suuntaan muodostuu suurempi sisäpiha, Risto Huttunen sanoo.

Ratkaisun ansiosta rakennuksella on veistosmainen, ikään kuin taltattu muoto, ja se vaikuttaa kapealta ja kevyeltä, Risto Huttunen selittää.

– Keltatiilinen julkisivu on sopusoinnussa viereisen Folkhälsan-talon kanssa, ja olemme pyrkineet tekemään talot yhdistävästä käytävästä mahdollisimman huomaamattoman.

Palkinto on saksalainen kansainvälinen arkkitehtuuripalkinto ICONIC AWARDS 2019: Innovative Architecture Competition. Järjestäjä kutsuu ehdotuksia, jotka arkkitehtuuritoimistot lähettävät itse.

– Tällaisen kansainvälisen arkkitehtuuripalkinnon vuoksi voi tietenkin olla vain hyvillään. Se vahvistaa uskoa siihen, että harkittu ja huolellisesti suunniteltu arkkitehtuuri on kannattavaa. Ilman Folkhälsanin kaltaisia vakaita ja sivistyneitä tilaajia, joiden vaatimustaso on korkea, innovatiivisen ja uraauurtavan rakennuksen suunnitteleminen ei olisi ollut mahdollista, Risto Huttunen sanoo.

Rakennus vangitsee ohikulkijoiden huomion, ja Risto Huttusen mukaan useat tutut arkkitehdit ovat pysähtyneet valokuvaamaan Gullkronania.

– Toki sijainti ja ympäristö määrittävät uuden rakennuksen lähtökohdan, lähtöpisteen suunnittelulle. Mitään ei voi suunnitella ympäristöstä irrallaan.

Gullkronan pääsuunnittelija Risto Huttunen ja rakannussuunnittelija, arkkitehti Gunilla Björkqvist.

Rakennuksen ikkunat ulottuvat lattianrajaan asti, jotta myös pyörätuolia käyttävät voivat nauttia näkymistä. Gullkronan oli yksi Rakentamisen ruusu palkinnon saajaehdokkaista vuonna 2018 sekä EU:n Mies van der Rohe arkkitehtuurikilpailun ehdokas vuonna 2019.

Pääsuunnittelija on arkkitehti Risto Huttunen ja rakennussuunnittelija arkkitehti Gunilla Björkqvist.

Toimitusjohtaja Georg Henrik Wreden mukaan on hienoa, että Gullkronan huomataan:

– Olemme todella iloisia palkinnosta. Projektin toteuttaminen kyseisellä paikalla oli varsin haastavaa. On mukavaa, että onnistuneesta työstä annetaan tunnustusta. Gullkronan on erittäin kaunis talo, joka sopii ympäristöönsä hienosti, Wrede sanoo.

Huttunen-Lipasti Architects