Terveenä ikääntyminen alkaa jo ennen syntymää - Folkhälsan
06 syyskuuta 2023

Terveenä ikääntyminen alkaa jo ennen syntymää

Terveenä ikääntymisen edistämisestä voisivat hyötyä erityisesti ne, joiden lapsuudenperheen sosioekonominen asema on matala.

En äldre kvinna med pärlhalsband, örhängen och ljus stickad tröja sitter på en parkbänk bredvid en yngre kvinna iklädd brun tröja. Kvinnorna håller varandra i handen och den yngre håller sin arm runt den äldres axlar.

Folkhälsanin tutkimuksessa havaittiin, että olosuhteet elämän varhaisimmista vaiheista alkaen vaikuttavat terveenä ikääntymiseen. Koulutuksen pituus ja lapsuudenperheen sosioekonominen asema ovat yhteydessä elossa säilymiseen ja kroonisten sairauksien puuttumiseen aina elinkaaren lopulle saakka. Miehillä tähän niin kutsuttuun terveeseen eloonjäämiseen oli yhteydessä myös äidin pienempi painoindeksi raskauden lopussa.

Tutkimus on osa Helsingin syntymäkohorttitutkimusta (Helsinki Birth Cohort Study, HBCS), jossa keskitytään terveyteen koko elinkaaren näkökulmasta. Tutkimukseen osallistui yli 13 000 vuosina 1934–1944 Helsingissä syntynyttä miestä ja naista.

Terve eloonjääminen on terveenä ikääntymisen edellytys, mutta terveenä ikääntymisen käsite sisältää laajemmin yksilön toimintakyvyn ja hyvinvoinnin, kuten liikkumiskyvyn ja psyykkisen hyvinvoinnin.

Tutkimuksesta käy ilmi, että valtaosa eläkeikäisistä ei ikäänny terveenä.

– Alle puolet selviää elossa ja terveenä 65 vuoden ikään. Niistä, jotka olivat elossa 65 vuoden iässä, alle puolet voitiin määritellä terveiksi, sanoo vanhempi tutkija Tuija Mikkola Folkhälsanin tutkimuskeskuksesta.

Myös muun muassa terveellinen ravitsemus ja tupakoimattomuus myöhäisessä keski-iässä olivat yhteydessä terveenä ikääntymiseen.

– Väestötasolla tulisi huomioida, että terveenä ikääntymiseen vaikuttavat siis myös aiemmat elämänvaiheet. Terveenä ikääntymisen edistämisestä voisivat hyötyä erityisesti ne, joiden lapsuudenperheen sosioekonominen asema on matala, Mikkola sanoo.

Pitkittäistutkimuksen ainutlaatuisena piirteenä on se, että tutkimuksessa seurataan ihmisiä syntymästä lähtien lähes koko heidän elämänsä ajan 84 ikävuoteen asti. Varhaisimmat tiedot tutkittavista olivat peräisin synnytyskertomuksista ja Helsingin syntymäkohorttia seurattiin rekisterien avulla varhaisaikuisuudesta 84 ikävuoteen asti. Lisäksi osa henkilöistä tutkittiin kliinisten mittausten avulla keskimäärin 76 vuoden iässä. Tutkimus toteutettiin Folkhälsanin tutkimuskeskuksen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL:n) yhteistyönä.

The Lancet Healthy Longevity:ssä julkaistu tutkimus on luettavissa tässä.


Lisää tietoa:

Tuija Mikkola
Vanhempi tutkija, Folkhälsanin tutkimuskeskus
puh. 044 488 3045, s-posti tuija.mikkola@folkhalsan.fi

Johan Eriksson
Professori
HBCS-tutkimuksen vastuullinen johtaja, Folkhälsanin tutkimuskeskus
puh. 040 501 6595, s-posti: johan.eriksson@helsinki.fi