Språkmaterial

Lek med språket

Här hittar du ett mångsidigt material för olika språkligt inspirerande lekar och aktiviteter med barn i alla åldrar. Materialet går också att använda och anpassa till vuxna och äldre.

Materialen består av textkort för olika ord- och minneslekar, spel med språkligt fokus och bildkort på till exempel kroppsdelar, kläder, mat och djur. Här finns också ett urval broschyrer och häften som ger dig verktyg att skapa språkligt rika sammanhang för barn. Under rubriken Sagolådor hittar du idéer på hur du tillsammans med barnen kan läsa, berätta och leka olika sagor och berättelser. Allt material går att skriva ut och är kostnadsfritt.

Material

En sagolåda är en spännande port till sagoberättande. Den inspirerar barnen att följa med berättelsen tack vare konkreta föremål som de kan fästa sin uppmärksamhet vid medan de lyssnar.

Det är lätt och roligt att skapa en sagolåda. Du kan helt enkelt lägga sagan i lådan genom att i en låda samla ihop rekvisita – föremål och bilder som representerar nyckelbegrepp i sagan och som för sagans handling vidare. Under sagans gång spelas händelserna sedan upp genom att du ur lådan tar upp och flyttar på dockor och figurer samtidigt som du berättar sagan. Barnen tycker att det är spännande att sagan liksom bor i lådan och blir synlig medan du berättar.

Rekvisitan gör det lättare för barnen att förstå och hänga med i sagan. Så här får sagan en fysisk plattform, en scen, där barnen kan delta i sagoberättandet och leka fram sagan.

Locka barnen att berätta själva

Genom att under en längre tid berätta och leka sagan om och om igen kan barnen delta allt mer i berättandet. Ni kan också på olika sätt leka med sagans begrepp och fraser så att de blir bekanta. Delta i barnens lek och locka barnen att så småningom själva berätta sagan från början till slut.

Under varje sagolåda har vi lagt in förslag på olika lekar till sagan. Många av lekarna passar också till andra sagor, så kika gärna in i de olika sagolådorna för att få flera idéer!

Katarina Cruusval: Ellen
Eric Carle: Den mycket hungriga larven
Inger och Lasse Sandberg: Lilla Anna kom och hjälp
Elsa Beskow: Sagan om den lilla, lilla gumman
Lena Andersson: Lilla Kotten får besök
Norsk folksaga: Bockarna Bruse
www.ingelaslekstuga.se: Spökena som ändrade färg

Här finns bilder med och utan text som ni kan använda i olika lekar. Korten kan användas på många sätt, idéer hittar du bland annat i vår lekdatabas. Du kan till exempel skriva "bildkort" i fritextrutan och sen trycka på knappen Hämta.

Materialet i pdf-format:

Fantasifigurer - text
Fantasifigurer - utan text
Kläder – text
Kläder – utan text
Kroppsdelar – text
Kroppsdelar – utan text
Mat - text
Mat - utan text
Vardagsföremål - text
Vardagsföremål - utan text
Djur -text
Djur - utan text
Utomhusföremål - utan text
Utomhusföremål - text

Här hittar du kort som rimmar. Det finns både bildkort och textkort i olika kombinationer.

Rimmande bildpar
Rimmande par text-bild
Rimmeningar med bild

De här korten kan ni använda till samtal och beskrivning. Låt deltagarna välja två kort som de tycker att är ett par och be dem förklara varför korten passar ihop. Korten är bara förslagsvis lagda parvis. Samtala om orden och synliggör era tankar.

 

På de här bildkorten finns adjektiv som beskriver bilderna. Använd dem för att skildra egenskaper på föremål. Korten kan också vara bra när man vill beskriva vad ett adjektiv är. Fortsätt sen leka med adjektiv på olika sätt. I vår lekdatabas finns bland annat en lek med tygbitar (skriv tygbitar i fritextrutan och tryck på knappen Hämta). Fundera ut också andra egenskaper på bildernas motiv: Fåret är mjukt – vad annat är det?

Med hjälp av detta material kan barnen skapa en synonymberättelse. Barnen får välja mellan olika synonymord och fylla i luckorna i texten.

Materialet i pdf-format:

Synonymberättelse

Kontakt