Utbilda dig inom kostrådgivning!

Hälsosamma kostvanor har en stor inverkan på vår hälsa och vårt välbefinnande. Det finns många sätt att äta hälsosamt och följa näringsrekommendationerna, men att tillämpa kunskapen i praktiken är alltid inte så lätt. Folkhälsan erbjuder olika utbildningar inom kost och näringslära. Allt från korta kurser till en längre utbildning, där du blir certifierad kostrådgivare.
Ett urval av hälsosamma livsmedel arrangerade på ett bord. Bilden visar laxfiléer, grönsaker som broccoli, brysselkål, avokado, kål och spenat. Dessutom finns frukter som blåbär, granatäpple, grapefrukt och äpple, samt nötter, frön, bönor, havre och kryddor som gurkmeja. En skål med olivolja syns också.

Nästa kursstart tidigast hösten 2025

Utbildningar inom kostrådgivning riktar sig till alla som vill få mer kunskap och färdigheter inom kost och näringslära. I undervisningen tillämpar vi forskningsbaserad kunskap i praktiskt arbete. Vi poängterar helhetstänkande och går på djupet in i de områden du och dina framtida kunder kommer behöva för största möjliga framgång.

Alla kurser och utbildningar som erbjuds hittar ni nere på sidan. Vi erbjuder både utbildningar och kurser med närstudier på Solvalla och Norrvalla samt webbaserade utbildningar och kurser med närstudier online.

Pris

Certifierad kostrådgivare

1 350 euro

Mer om kostrådgivarutbildningen

I Folkhälsans kostrådgivarutbildning, ligger betoningen på de praktiska tillämpningarna av vetenskapen. Du ska förstå den kunskap du har lärt dig och inse dess praktiska innebörd.

Målet är att du i verkliga rådgivningssituationer ska kunna utnyttja det du har lärt dig. Att du ska kunna tillämpa dina kunskaper till klientens vinning - trots att varje klient har olika bakgrund och olika utmaningar med att sätta samman sin kost.

Trots att olika klienter kräver olika strategier och råd, behöver själva kostrådgivningsprocessen inte variera från fall till fall. Utbildningen ger dig exakta riktlinjer för hur du i praktiken kan förverkliga en fungerande och effektiv rådgivningsprocess.

Syftet är att du ska få en genuin insikt i och förståelse för kostfrågor. Efter avslutad utbildning ska du:

  • Klara av att sätta saker i perspektiv och förstå vad som är relevant och vad som är mindre relevant för din klient.
  • Ha insikt i hur du i praktiken kan förverkliga kostråden på ett sätt som passar just din klient.
  • Kunna motivera dina råd och lyckas få din klient att inse varför råden är relevanta för just hen.
  • Kunna förstå hur saker hänger ihop och inverkar på varandra.
  • Kunna beakta kunskapen ur många olika synvinklar och hitta de infallsvinklar som är betydelsefulla för just din klient.
  • Kunna förstå hur enskilda kostfaktorer inverkar på kosthelheten.
  • Kunna förstå att det finns otaliga sätt att äta bra på och att det ofta finns flera alternativa tillvägagångssätt att välja mellan.
  • På basis av kunskapen lyckas dra riktiga slutsatser - och inse att den riktiga slutsatsen alltid inte är uppenbar.
  • Kunna väga för- och nackdelar mot varandra och lyckas göra förnuftiga beslut utgående från din bedömning.
  • Kunna filtrera informationsflödet på webben, tillämpa källkritik, läsa kritiskt samt skilja mellan vetenskaplig kunskap, vardagskunskap som bygger på erfarenheter och myter eller direkt falsk kunskap.
  • Vara kapabel att samla in pålitlig information som du kan utnyttja i praktiken, till din klients vinning.

Kostrådgivning handlar inte bara om nutrition utan också om känslor och psykologi

Förutom att du i stora drag förstår dig på hur kroppen fungerar och vilken kostens inverkan är behöver du även bekanta dig med psykologi och beteendevetenskap för att du på ett människonära och klokt sätt ska kunna hjälpa dina kommande klienter till beständiga förändringar i sina levnadsvanor.

Det är sällan vettigt att rakt av gå in för att göra förändringar i en klients matvanor. Istället skall du inleda rådgivningen med att först bilda dig en uppfattning om varför klienten äter på ett visst sätt, det vill säga utvärdera vad som styr klientens val av mat och vad klientens beteende beror på. Först då dessa bakgrundsfaktorer (som ofta är psykologiska till naturen) har klarlagts, finns det verkliga förutsättningar för klienten att lyckas etablera de kommande kostråden i sin vardag på ett hållbart sätt.

I utbildningen lär du dig kommunikations- och interaktionsfärdigheter, för att du ska kunna föra bra diskussioner med din klient och på så vis få en klar bild av hens bakgrund, livssituation, värderingar, utmaningar och målsättningar. Det är viktigt att du lär känna människan du jobbar med och sätter dig in i dennes liv och vardag. Allt detta krävs för att du ska kunna tänka ut vilka tillvägagångssätt och mål som gynnar din klient bäst.

Kommunikation behövs också för att på ett effektivt och lättbegripligt sätt dela med dig av och överföra din kunskap och dina insikter till klienten. I utbildningen lär du dig också psykologiska strategier för att få dina klienter att tro på sina möjligheter till framgång, bli ivriga att arbeta med dig och inspireras av de strategier och råd som du föreslår. Empati, människokännedom och beaktande av klientens känslor är faktorer som utbildningen betonar.

  • Totalt 20 studiepoäng
  • Närstudier: Tio heldagar, fyra halvdagar
  • Distansstudier
  • Självstudier

Grunderna för en balanserad kost

  • Kriterier för en balanserad kost
  • Matens kvalitet
  • Mat och hälsa
  • Skyddsnäringsämnen
  • Sammansättning av en balanserad kost i praktiken
  • Dieter
  • Måltider och måltidsrytm

Kost och folksjukdomar

  • Metabolt syndrom
  • Typ 2 diabetes
  • Förhöjt blodtryck
  • Kolesterol, blodfetter och arterioskleros
  • Osteoporos
  • Funktionsstörningar och sjukdomar i mag-tarmkanalen
  • Sömnbrist och skiftesarbete i förhållande till kost och hälsa

Individuell kostrådgivning med inriktning på permanent livsstilsförändring

  • Kostrådgivning i teorin och i praktiken
  • Övervikt, viktnedgång och viktkontroll

Kost för idrottare och motionärer

  • Energiförbrukning och energibehov
  • Kolhydrater och träningsintensitet
  • Protein - återhämtning och utveckling
  • Vätskebalans
  • Kosttillskott

Forskningsbaserat material

Utbildningsprogrammet representerar inte någon specifik inriktning eller ideologi, utan grundar sig på näringsvetenskap. I utbildningen behandlas kosttemat från en neutral utgångspunkt.

En av de centrala målsättningarna med utbildningsprogrammet är att korrigera de otaliga missuppfattningar och myter som är mycket vitt utbredda och som segt lever kvar, trots att de i vetenskapliga undersökningar har bevisats grunda sig på felaktig information.

Kunskaper som baserar sig på vetenskapliga data är pålitligare än den vardagskunskap som myterna ofta grundar sig på. Materialet har en stark vetenskaplig grund och strävar till att vara så pålitligt som möjligt utan att för den sakens skull vara svårförståeligt, tungt eller ensidigt teoretiskt.

Antagna studerande kommer få koder till Moodle, där allt studiematerial kommer finnas.

Fördjupad litteratur

Utöver grundmaterialet får du en lista på rekommenderad fördjupad litteratur. Från listan ska du välja ut och läsa en eller flera böcker som du känner kan ge dig den fördjupade specialkunskap som du kan ha nytta av i just din kostrådgivarverksamhet.

Utbildningsprogrammet fokuserar på icke-idrottare, vilket innebär att du som kanske tänker jobba med idrottare i första hand gärna kan välja böcker relaterade till idrottskost som fördjupad litteratur.

Praktiska hjälpmedel

I utbildningsmaterialet ingår även praktiska verktyg och hjälpmedel såsom frågeformulär, kostdagboksblanketter och tips om appar som du kan utnyttja i din verksamhet som kostrådgivare.

I utbildningsmaterialet ges dessutom tips om webbplatser och andra medier som du kan utnyttja för att fördjupa dina kunskaper och ständigt hålla dig uppdaterad även efter avslutad utbildning.