Hållbart på menyn

Med fokus på ungas kost
Med en målgrupp som sträcker sig över finlandssvenska ungdomsverkstäder och yrkesutbildningar på andra stadiet ska projekt Hållbart på menyn stärka den planetära hälsan. Det här i tider med klimatförändringar – och allt vad de innebär – på samma gång som ungas psykiska och fysiska välmående sviktar. Den här utvecklingen vill Folkhälsan vara med och vända.
Under det treåriga projektet är målet att nå och motivera målgruppen via fysiska evenemang och relevant material.
Men även via sociala medier, där målgruppen har en stark närvaro. Där ser projektet möjligheter att nå även andra unga – inte minst med hjälp av projektets målgrupp.
Allt som skapas under projektets gång sker i symbios med målgruppen, och de vuxna som arbetar i de rum där målgruppen rör sig. Det kan vara i klassrummet eller utbildningarnas sociala utrymmen – och vid ungdomsverkstäder.
Hållbart på menyn på Åland
Från och med 2024 finns Hållbart på menyn även på Åland.
Landskapsföreningen Folkhälsan på Åland startade i februari 2024 upp projektet “Hållbart på menyn Åland” som pågår fram till augusti 2026. Hållbart på menyn finns också som projekt på fastlandet inom Folkhälsans förbund (2023 – 2025).
Unga på Åland behöver få bättre förutsättningar för hälsosamma och hållbara matvanor, och i förlängningen en god hälsa på alla plan. Hälsa i skolan-undersökningen visar att många åländska ungdomar, precis som ungdomar i övriga västvärlden och på fastlandet, följer ett kostmönster som inte är gynnsamt för hälsa och hållbarhetsmål.
Målgruppen för projektet är unga i ålder ca 16–20 vilka nås genom utbildningar och ungdomsverkstäder och ska få ökade möjligheter till hälsosamma och hållbara matvanor samt förbättrad hälsoläskunnighet (förmågan att tillgodogöra sig hälsobudskap). Ökad motivation och positiv attitydpåverkan ska möjliggöra livsstilsförändringar och lärare, pedagoger och andra professionella ska i sitt arbete också få stärkta färdigheter för att kunna motivera och inspirera de unga.
Projektet sker i samarbete med verksamheterna som tillsammans med projektledare skapar material och utbildningstillfällen av olika slag vilka vävs in i undervisning och annan verksamhet. Synlighet på sociala medier skapar dessutom möjlighet till ytterligare synlighet bland unga utanför projektets målgrupp. En förhoppning är att det åländska projektet ska utmynna i underlag till framtida insatser på samma område.
Följ Hållbart på menyn Åland på sociala medier via #hållbartpåmenynåland och via @folkhalsanaland och @folkhalsanung.
Följ våra recept och tips med #HållbartPåMenyn Instagram och Tiktok.
Kontakt

Carolina Eklund
Projektkoordinator, Hållbart på menyn
Verksamhetskoordinator
Nyland
044 788 1947

Sophia Le Roux
Projektledare, Hållbart på menyn
Verksamhetskoordinator
Nyland
044 788 1944

Jannica Eriksson
Projektledare Hållbart på menyn
Verksamhetskoordinator
Åland
045 734 21105