Smakskola

Vi äter och lär tillsammans

Vi är alla viktiga för att måltidsfostran och goda måltider ska förverkligas i praktiken.

Ett barn i svart munkjacka ska precis smaka på jordgubbar.

Skolmaten utgör en branschövergripande inlärningsenhet i skolan där innehållen i flera läroämnen integreras. För att göra eleverna mer delaktiga kan man införa en skolmatspanel, ordna studiebesök i köket, eller starta olika projekt på sociala medier.

Är du nyfiken på hur skolbarnen i din kommun äter? Det kan du se här: https://thl.fi/sv/web/barn-unga-och-familjer/forskningsresultat

Smakskola är en alltmer använd och fungerande metod för att öka barnens intresse för nya livsmedel. Materialet uppmuntrar till en positiv och nyfiken syn på nya livsmedel – speciellt frukt och grönt.

Nedan hittar du material som är lätt att printa ut och användas. Materialet riktar sig både till dig som jobbar i skola och till föräldrar.

Frågor och svar

Börja med att titta, dofta och känna på den nya grönsaken, på detta sätt kan du öka barnets intresse för den nya grönsaken. Tvinga inte barnet, försök istället att väcka barnens intresse genom att göra det till något roligt och spännande.

 Studier visar att båda föräldrarnas beteende och attityder har betydande inverkan på barnens konsumtion av frukter, grönsaker och bär. De barn som äter mera frukt har också pappor som äter mera frukt. Även de barn vars mammor äter rekommenderad mängd, fem nävar frukt och grönskaer per dag, äter också själva större mängder.

Kontakt

  • Linda Hongisto

   Koordinator kost och hälsa

  • tfn:
   044 788 1061

  • Kontakta
  • Susanna Strandback

   Sakkunnig inom kost och hälsa

  • tfn:
   040 839 5598

  • Kontakta