Folkhälsan bygger nytt internat i Solvalla - Folkhälsan
19 september 2024

Folkhälsan bygger nytt internat i Solvalla

Folkhälsan har inlett den tredje och sista fasen i moderniseringsprojektet i Solvalla i Esbo. Jordbyggnadsarbetet påbörjades i början av september och det nya internatet som kallas för Solvalla Campus III förväntas vara klart hösten 2025. Nybygget innebär att studerande och gäster får tillgång till modernt och ändamålsenligt boende, samtidigt som övernattningskapaciteten ökar.

Folkhälsan har gjort stora satsningar på Folkhälsan Solvalla och under åren 2022–2025 uppgår investeringarna till drygt 10 miljoner euro. Hittills har renoveringarna och nybyggena koncentrerat sig till området bredvid naturcentret Haltia där det moderniserade Folkhälsan Solvalla Center erbjuder tidsenliga och välutrustade mötes- och övernattningsrum.

Det nya internatet byggs uppe på kullen i närheten av sportplanen och Solvalla Arenan. Den gamla internatbyggnaden, som ligger nära intill byggarbetsplatsen, kommer att rivas då nybygget är färdigt.

Ändamålsenliga lokaler

Enligt fastighetschef Dan Brander visade det sig i planeringsskedet att en eventuell renovering av det gamla internatet inte är lönsam.

– Den nuvarande internatbyggnaden skulle ha behövt en mycket omfattande renovering. Det var inte ett ekonomiskt hållbart alternativ. I och med nybygget blir rumsindelningen mycket bättre och helhetsytan effektivare utnyttjad. Vi kommer att bygga tre huskroppar med totalt 26 rum och ungefär 70 bäddplatser. Varje hus har ett gemensamt samlingsrum med kök, berättar Brander.

Under skolåret fungerar internatet som hem för flera studerande på Folkhälsans idrottsinstitut i Solvalla. Då de blivande idrottsledarna har ledigt från sina studier kan internatet i sin helhet användas av turister och andra besökare.

– Vi hoppas att nybygget skall fungera som ett dragplåster för blivande studerande och andra gäster. Övernattningskapaciteten ökar vilket ger nya möjligheter åt Folkhälsan Utbildning som ansvarar för verksamheten i Solvalla, konstaterar Brander.

Internatet blir en loftbyggnad i två våningar med en total våningsyta på 855 m2

Tomas Järvinen, vd för Folkhälsan Utbildning, har liknande tankar som Brander.

– Det nya internatet är uppdelat så att vi friare kan använda det för lägerverksamhet vid sidan om att studerande bor där. På sätt och vis handlar det ju om tre skilda byggnader och därmed kan vi samtidigt ha lägergäster och studerande i internatets lokaler, men ändå så att de övernattar var för sig. Nybygget frigör mer markyta på det enda området i Solvalla som inte är kuperat, vilket ger oss nya möjligheter i framtiden med tanke på verksamheten, berättar Järvinen.

Hållbarhet viktigt i Solvalla

Hållbarhet har varit ett ledord under hela Solvallaprojektet. I internatets fall syns hållbarheten bland annat i valen av värmesystem och byggnadsmaterial.

– Det här blir Folkhälsans första nybygge i massivt trä. Som byggnadsmaterial är det ett hållbarare val än till exempel betong i och med att det kräver mindre energi då det tillverkas. Dessutom är det ett förnybart material och det skapar en god inomhusmiljö. I de tidigare renoverade fastigheterna här i Solvalla har vi valt jordvärme som värmekälla och internatet kommer att använda bergvärme, avslutar Brander. 

För mera information:

Dan Brander, fastighetschef

044 788 6310

dan.brander@folkhalsan.fi

Tomas Järvinen, verkställande direktör, Folkhälsan Utbildning

040 584 4655

Visualiseringsbilder: Hoivarakentajat