Kökshäng med Sanna och Silvia - receptsamling

I den här broschyren har vi samlat en del recept som gör det enklare för dig att äta mer av fullkorn och fiber. Speciellt vill vi lyfta upp inhemsk havre som ett superspannmål.

Du vet säkert att det är bra att äta rikligt med fullkorn, grönsaker och baljväxter. I dessa råvaror finns mycket fiber och de fungerar bland annat som föda för våra tarmbakterier. Kunskapen om tarmbakteriernas roll för vår hälsa ökar hela tiden. I fullkorn, baljväxter och grönsaker finns också många bioaktiva ämnen som fungerar som antioxidanter, vilket betyder att de skyddar våra celler från att skadas. Det finns fortfarande mycket för forskare att upptäcka om bioaktiva ämnen, men en sak är säker: dessa finns i stor mängd i mat som vi själva tillreder och inte i sådant som är långt processat, så som pulver eller piller.

Mer om denna publikation

Språk: Svenska
Utgivningsår: 2021
Författare: Susanna Strandback & Silvia Englund
Utgivare: Folkhälsan

Kost