Mammakraft 2

2. Att hitta min kraft

Graviditeten är en stor belastning för kroppen och därför är det viktigt att stärka dig fysiskt och psykiskt. För att möta förändringarna är det en fördel att vara vältränad och känna sin kropp.

En gravid kvinna gör anpassade gymnastikrörelser.

Din kroppskännedom kan du förbättra genom regelbunden motion och rörelse. Då du känner din kropp kan du välja motionsformer som är trygga och som ger dig rörelseglädje. Då du har positiva upplevelser av motion, förmedlas det till ditt barn och ökar förutsättningarna för att hen ska må bra.

Du har nytta av att starka muskler, speciellt kring bålen, där kroppens kraftcentrum ligger. De djupa magmusklerna är nu extra viktiga för din rygghälsa eftersom den ytliga magmuskeln delvis sätts ur spel pga din växande mage. Starka sätes- och benmuskler är också en förutsättning för din rygg ska må bra.

Här kan du läsa mer om vad som rekommenderas för gravida då det gäller fysisk aktivitet (på finska).

I filmen nedan för du tips om hurdana övningar som är bra för magmusklerna och vad du ska tänka på för att hindra allt för stor magmuskeldelning.

Serien är producerad av Eva Lingon (regi & klipp: Tage Rönnqvist) och Anders Lönnfeldt (foto & grafik).

Babyn utvecklas - vilka är dina kraftkällor?

Det är också viktigt att vila tillräckligt och stanna upp och känna efter vad som är viktigt för dig just nu.

Ett bra sätt att vila och återhämta sig är att lyssna till avslappningsövningen nedan som tar fasta på att att medvetandegöra dina styrkor och kraftkällor. Nu är det också bra att fundera på vad du njuter av i livet och i din omgivning. Vilka tankar har du om din familjs goda sidor och traditioner? Vad vill du föra vidare och stärka i din kommande familj?

Ska jag äta för två?

Ditt energibehov ökar bara lite under graviditeten men behovet av näringsämnen ökar. Kosten ska innehålla tillräckligt med grönsaker, fibrer och mjuka fetter. För att må bra behöver du också dricka tillräckligt under dagen. Dina matmöster spelar även en stor roll för hälsan. Tänk gärna på om du äter då du är hungrig eller om det är något annat som styr.

Känsligheten ökar

Att graviditeten påverkar sexlivet är naturligt, det kan handla om ökad känslighet som kan vara både positivt och negativt. Blodvolymen ökar under graviditeten och vävnaden sväller i slidan. Den sexuella lusten kan variera under graviditeten hos båda parterna. Fundera på hurdant sexliv du mår bra av.

Nedan kan du höra Suss Åhman, sakkunnig i sexuell hälsa, berätta mera om att må bra och hitta sin kraft i sexualiteten.

Material

Här kan du ladda ner Mammakraft-faktablad som innehåller information om fysisk aktivitet, kost och föräldraskap under graviditeten.

Mammakraft 2: Fysisk aktivitet
Både du och babyn mår bra av rörelse
Faktablad om fysisk aktivitet under graviditeten

Mammakraft 2: Kost
Kraft och energi från maten
Faktablad om energi- och näringsbehov under graviditeten

Mammakraft 2: Föräldraskap
Ta vara på stunden och se dina och andras styrkor
Faktablad om medveten närvaro och vikten av ett resursperspektiv