Kommunikationsstöd, visuellt stöd och stöd för kognition
Vi arbetar med visuellt stöd och tekniska lösningar för att underlätta vardagen och öka delaktigheten för barn, unga och äldre.
Mejla ossVill du lära dig mer om hur du kan använda visuellt stöd eller pekplattor för att stöda kommunikationen, språkutvecklingen och lärandet? Är det aktuellt med alternativ och kompletterande kommunikation (AKK)? Vill du hitta inspiration och material för att utveckla en visuell lärmiljö?
Filmer om visuellt stöd.
Se våra filmer om visuellt stöd samt printa ut enkelt bildstöd att komma igång med.
I filmen ovan Först-sedan ser du hur du kan använda först-sedan bilder som en del av er vardag.
Symbolerna som används i filmen är huvudsakligen Widgitsymboler via Symbolbruket, delvis symboler tagna från Papunet. Widgitsymboler © Widgit Software 2023 | Symbolbruket www.symbolbruket.se. Papunets bildbank, www.papunet.net och ARASAAC-symboler: Sergio Palao för CATEDU (catedu.es/arasaac) publicerade under Creative Commons Licensen
Om oss
Vi på Språk och samspel träffar gärna dig och dina kolleger och handleder er i alternativ och kompletterande kommunikation (AKK), specialpedagogik och informations- och kommunikationsteknik (IKT), datorstöd och appar.
Med stöd av Veikkaus intäkter har vi möjlighet att utveckla material inom AKK och specialpedagogisk IKT. Allt material på webbsidan är gratis och du får gärna ladda ner det och anpassa det till ditt/ert behov. En del material är licensfritt som vem som helst kan ladda ner, men i vissa fall kan det behövas specifika program för att kunna öppna materialet. Vi tar gärna emot feedback samt önskemål på nytt material - mejla oss gärna på visuellt@folkhalsan.fi
Aktuella evenemang, föreläsningar och kurser
Aktuella evenemang m.m. hittar du nedan. Vi ordnar program för föräldrar, familjer och yrkesverksamma. Om du klickar på ett evenemang får du fram mer detaljerad information. Om ingenting visas i listningen, finns det just nu inga
Material
Allt material är gratis att ladda ner men flera behöver ett specifikt program för att kunna öppnas. Du hittar vårt material under flikarna nedan.
Här hittar du Startstigen samt material för Dagis- och Kommunikationsstigen. Här finns även materialet till Bildsnack samt material för kommunikationsträning. En del av materialet är licensfritt medan annat, exempelvis Dagis- och Kommunikationsstigen är gjort med InPrint 3, Widgit Online eller Widgit Go SE.
Här hittar du material som har gjorts med gratislicens, främst ARASAAC-bilder som kan öppnas i Microsoft Powerpoint eller som pdf.
Klicka här för att gå till materialdatabanken
Det här materialet har gjorts med Widgit Online. För att öppna filerna behöver du vara inloggad på webbsidan www.widgitonline.com
Det här materialet har gjorts med programmet InPrint 3. För att öppna filerna behöver du en licens för programmet.
SymWriter 2 är ett ordbehandlingsprogram där Widgitsymboler används. För att öppna detta material behöver du ha SymWriter2 installerat på din dator.
Widgit Go är en app för iPad/iPhone som använder Widgitsymboler och för att öppna detta material behöver du ha installerat den appen på din pekplatta.
Övrigt
Aktuella kurser, workshops och föreläsningar hittar du ovan. Vi ordnar föreläsningar för föräldrar och professionella samt kurser för hela familjen.
Tag gärna kontakt med oss ifall du har idéer om en workshop kring kommunikationsstöd, appar, IKT eller specialpedagogik.
Tack vare understöd av STEA/Veikkaus utvecklar vi kommunikationsstöd och specialpedagogiskt material som vi gärna delar med oss. Allt material är gratis och får gärna spridas (vissa behöver licens för att öppnas). Ifall du vill länka till vårt material på din webbsida, önskar vi att du lägger länken till sidan www.folkhalsan.fi/visuellt eftersom vi uppdaterar materialet i moodle efter hand med tanke på den feedback vi får.
Vi ordnar träffar, workshopar och gruppverksamhet inom AKK och specialpedagogisk IKT (se Aktuella föreläsningar och kurser). Vi kan även erbjuda informativ handledning för olika verksamheter. Ta gärna kontakt för mer information!
Bliss är ett grafiskt språk som används som ett alternativt och kompletterande kommunikationssätt och som stöd för läs- och skrivinlärning.
Bliss-verksamheten i Finland går under namnet Bliss-porten, som utvecklar Bliss-språket i Finland och är med i det internationella bliss-arbetet. Bliss-porten ordnar också kurser och träffar kring Bliss.
Bliss-porten koordineras av Folkhälsan. Söker du utbildare, kontakta visuellt@folkhalsan.fi.
Till låten Vi har varann finns tilläggsmaterial, ett symbolstöd, som gör det enklare att ta till sig både orden och sångens budskap. Materialet hittar du här.