Boende för seniorer

Bo på Folkhälsan

Hos oss på Folkhälsan hittar du som äldre många olika boendeformer. Vi har allt från självständigt boende i egen lägenhet till hem där du får vård och omsorg dygnet runt.

En dam håller upp dörren till sin lägenhet.

Olika typer av boenden

I en lägenhet i ett Folkhälsanhus kan du bo om du har fyllt 55 år eller om du är yngre, men pensionerad. Du äger eller hyr och bor tryggt i handikappanpassad lägenhet där du via alarm får hjälp under dygnets alla timmar vid akuta situationer. Du kan skräddarsy din egen service till exempel genom att köpa måltider i våra lunchrestauranger, hemtjänst och hemsjukvård. 

Du hyr en lägenhet och kan skräddarsy din egen service och köpa måltider, hemtjänst och hemsjukvård av Folkhälsan.

Du hyr din lägenhet eller ditt rum. Till servicen hör måltider, städning och en viss grundservice som närmare definieras i ditt avtal. Du kan komplettera din service med hemtjänst och hemsjukvård av Folkhälsan.

Då du behöver boende för en kort tid till exempel om din egen lägenhet renoveras eller du inte vill bo ensam efter en sjukhusvistelse.

Du hyr ett eget rum med badrum och delar kök och vardagsrum med övriga invånare. Det här passar dig som uppskattar att kunna dra dig tillbaka men veta att det genast bakom dörren finns andra människor som du kan umgås med. Måltider och städning och daglig tillsyn ingår, men i övrigt skräddarsyr du din egen service.

Du hyr ditt rum inklusive en säng som är höj och sänkbar. Till servicen hör måltider, städning, klädvård samt vård och omsorg dygnet runt. Det här lämpar sig för dig som har ett stort hjälpbehov till exempel på grund av en minnessjukdom.

Vanliga frågor om att bo på Folkhälsan

Ja, i lägenheterna och i Gemenskapsboendet. Du är välkommen att delta i vardagssysslorna också på de olika formerna av serviceboende men där lagar vi mat och bakar mera sporadiskt.

Du bor hemma på Folkhälsan och dina gäster är välkomna när du så önskar. Vill du ha nattgäster går det bra att övernatta i ditt rum eller i rum som vi har reserverat för det.

Ja – vår strävan är att göra din död så god som möjligt. Om du vill dö i en lägenhet eller vid serviceboende är det möjligt genom att skräddarsy servicen och omsorgen. Bor du hos oss med service och omsorg dygnet inkluderar din avgift att du får dö hemma på Folkhälsan.

Du kan vara berättigad till olika förmåner och stöd:

Bostadsbidrag – Du kan vara berättigad till bostadsbidrag för pensionstagare. Kontakta FPA för mera information eller läs mer på FPA:s webbplats

Vårdbidrag – Du kan vara berättigad till vårdbidrag för pensionstagare. Kontakta FPA för mer information eller läs mer på FPA:s webbplats

Hushållsavdrag – Kontakta skattemyndigheterna för information eller läs mer på deras webbplats

Servicesedel från din hemkommun – Om du är beviljad service av kommunen kan du eventuellt ha möjlighet att välja servicesedel som alternativ t.ex. för vård och omsorg dygnet runt eller hemtjänst. Kontakta din hemkommun för mera information.