Mindfulness

Mindfulness för ökad närvaro och livskvalitet

Vi arrangerar kortare och längre utbildningar inom mindfulness, samt workshoppar, föreläsningar och skräddarsydda program för olika personalgrupper och andra intresserade.

Mindfulness är ett användbart redskap och förhållningssätt i arbetet med klienter, patienter, elever och medarbetare, samt ett sätt att ta hand om sig själv i arbetet med andra människor. Våra kurser riktar sig till dig som arbetar både individuellt och med grupper.

Två personer sitter vid ett skrivbord och diskuterar.

Mindfulness ger möjlighet till fördjupad självkännedom, ökad närvaro och
livskvalité i livet.

Mindfulness kan bidra positivt inom områden såsom:

• ökad möjlighet att hantera egen och andras stress och smärta
• snabbare återhämtning
• ökad möjlighet till medvetna val
• ökat fokus och mer energi
• ökad medvetenhet om automatiska kopplingar mellan tankar-känslor-kroppsförnimmelser
• minskad prestationsångest
• ökad medvetenhet och uppmärksamhet
• ökad närvaro och lyhördhet i samtal
• ökad livskvalité; glädje, kreativitet och spontanitet
• ökad förmåga att hantera utmaningar
• fördjupad självkännedom
• förebygger empatitrötthet

Undervisningen i mindfulness vid Solvalla och Norrvalla baserar sig på Mindfulnessbaserad stressreduktion (MBSR), som är en evidensbaserad metod som utarbetats av Jon Kabat-Zin på 1980-talet i USA. Metoden används kliniskt och den har varit föremål för mycket forskning. Det finns belägg för att utövande av mindfulness kan lindra smärta, stress, ångest och oro.

Bilden: Katarina Lundblad som undervisar vid Folkhälsans kurser i mindfulness.

Katarina Lundblad är en av några få i Sverige som är certifierad lärare i MBSR vid Center for mindfulness, Medical School, USA. Hon är socionom, har grundläggande psykoterapiutbildning, är även utbildad lärare i Mindful Self Compassion, Mindfulness baserad kognitiv terapi, Interpersonal Mindful Program, Mindful Eating och är utbildad traumaterapeut. Hon har tillsammans med Dr Åsa Palmkron Ragnar skrivit flera böcker i mindfulness och självmedkänsla bl.a. ”Fri från stress med mindfulness” och den senaste boken ”Mannen med hästarna – Berättelser och metaforer i mindfulness, självmedkänsla, KBT”.

Kurser i mindfulness

Klicka på ett tillfälle för att läsa mer om kursen. Om inga kurser visas så finns det just nu inga kurser insatta.

Mera om mindfulness

Stress drabbar oss i olika utsträckning. Det är naturligt och i måttliga doser till nytta när vi skall koncentrera oss och genomföra krävande uppgifter. Den kris vi har befunnit oss under vår och sommar innebär ökad stress i arbetslivet för många arbetsgrupper och även i privatlivet för många.

Just personer i människovårdande yrken som bär denna viktiga samhällsfunktion går på knäna och då är det viktigare än någonsin att praktisera självmedkänsla och självomhändertagande. Ge sig själv möjlighet att medvetet pausa, hantera och möta yttre såväl som inre stress.

Fastnar man i ett konstant högt stressläge som inte åtföljs av tillräcklig återhämtning är det slitsamt för oss både psykiskt och fysiskt. Under denna endagars onlinekurs får du enkla konkreta verktyg att applicera direkt i ditt arbete och privatliv. Dessa hjälper dig att öka återhämtningsförmågan genom att aktivera trygghetssystemet även under kris och stress.

Det är viktigt för att förebygga vårdgivartrötthet, empatitrötthet, utmattning som orsakas av långvarig stress. Ibland kan vi inte styra yttre händelser men vi kan börja förhålla oss till det som pågår inombords; känslor, tankar som ”tänk om” och ” om jag bara inte” som leder till stressbesvär.

Vi kan skapa ett mer hållbart sätt att förhålla oss genom självomsorg, självmedkänsla, acceptans, lyssna inåt och sätta inre och yttre gränser.

Vi ordnar föreläsningar och workshops inom mindfulness.

Föreläsningarna skräddarsys för varje grupp och kan hållas på plats, i företagets/föreningen lokaler eller distans.

Workshopparna innehåller övningar i mindfulness och kan hållas både ute och inne. På Solvalla kan du till exmpel ordna en mindfulness promenad i skogen med olika övningar.

Kontakta oss så gör vi upp ett program tillsammans.

Respons från deltagare

Intervju med Niclas Wiitala

Vad jobbar du med?
Jag jobbar på Folkhälsans Förbund med hälsa och välmående.

Vilken kurs har du gått?
Jag har gått kursen MBSR Mindfulnessbaserad stressreduktion

Har du praktiskt nytta av kursen privat?
Jag har definitivt nytta av kursen privat. Jag har ett stort intresse för träning och hälsa och söker ständigt nya sätt att utveckla mig på. otroligt givande kurs och har mycket tar jag med mig både privat och yrkesmässigt. Att kunna landa i sin kropp efter en lång dag med mycket intryck är väldigt skönt och välbehövligt.

Har du praktiskt nytta av kursen på jobbet?
Jag kommer att ha stor nytta av denna kurs på mitt jobb. Att kunna hjälpa och inspirera andra människor till ett hållbarare liv och vardag med hjälp av MBSR ser jag verkligen fram emot. Framför allt kommer jag att föreläsa men även leda övningar.

Hur skulle du beskriva kursen med tre ord:
Vänlighet, Närvaro/medvetenhet, Lärorikt

Maria Byskata, Finland
Instruktörskurs, Solvalla, Folkhälsan, Finland

Jag arbetar som chef på en skeppsmäklaravdelning.
Sedan ett par år känner jag till mindfulness och var intresserad av att utveckla mig själv både på ett personligt plan och ”professionellt” plan.
På ett personligt plan så har jag haft otroligt mycket hjälp av mindfulness för att hantera stress.

Den allra största nyttan jag har haft av kursen är att jag har blivit mer medveten om min kropp. Jag har lidit av kronisk värk i nedre ryggen och gått till läkare, fysiater, kiropraktiker, Kalevala-ledkorrigerare, fysioterapi de senaste 15 år. Ingen har aldrig kunnat hjälpa mig med att bli av med värken eller förbättra den. .Värken har varit en del av mitt liv nu i över 15 år, dag ut och dag in. Obekvämligheten och känslan att ”jag var fel i min kropp” var närvarande konstant.

Med mindfulness har jag kunnat hitta tillbaka till min kropp igen, som hade blivit främmande och bortstötande. Genom att medvetet utforska både smärta och negativa känslor, så väl som positiva förnimmelser har jag kunnat göra bekantskap med mig själv igen på ett sätt som jag inte har gjort förut. Jag har blivit medveten om att jag spänner mig i nacken och axlarna konstant. Jag märkte också att min käke var konstant spänd och att jag bet ihop tänderna med jämna mellanrum. Inte undra på att jag hade ont i käken och i huvudet på morgnarna när jag vaknade!

För att göra en lång historia kort så kan jag säga att jag inte har blivit av med min ryggvärk men jag upplever den inte lika starkt längre. Jag noijar inte om värken från morgon till kväll och den upptar inte all min hjärverksamhet.
Jag uppmärksammar istället min kropp i sin helhet – både de goda och det negativa. Jag försöker heller inte ”springa undan” värken eller smärtan som jag alltid gjord. Numera utforskar jag kroppen istället och ”välkomnar” den i stunden.

Jag skäller heller inte på mig själv eller på min kropp som jag gjorde förut. Istället ger jag min kropp komplimanger och kärlek och förståelse. Jag är tacksam och nöjd för att jag nu lyssnar på min kropp och ger den den respekt den förtjänar. Att jag kan stanna upp i livet och lyssna, vara närvarande.
Och jag är säker på att mindfulness kommer att föra med sig gott för mig, både i det privata livet och i arbetslivet.

Intervju med Pia Grankvist

Vad arbetar du med?
"Kommunikation."

Varför anmälde du dig?
"För att hitta nya sätt att hantera min vardag."

Vad fick du ut av kursen privat/yrkesmässigt?
"Jag fick fler verktyg för att hitta lugn och ro, och att lyssna på min kropp, samtidigt som jag också fick tips om hur jag kan vara närvarande för mina kolleger."

Vad det något som överraskande dig, som var nytt?
"Skillnaden på empati och medkänsla."

Om du skulle beskriva kursen med tre ord?
"Insiktsfull, avslappnande och tankeväckande."

Kan du rekommendera kursen för andra?
"Alla som vill fördjupa sin självkännedom och hitta nya sätt att hantera vardagen har nytta av den här kursen."

 

Intervju med Pia Hotanen, chef för småbarnspedagogik inom kommunen

Vilken kurs har du gått? Baskurs i Mindfulnessbaserad Stressreduktion(MBSR)

Kan du se att du kommer att få/har praktisk användning för mindfulness i ditt arbete, hur?
Ja, jag tycker att tex de 7 attityderna och  dess praktiska betydelse är en jätte bra grund för mig både privat och i arbetet. För att kunna ta dem till mig så utforskar jag dem och lär känna dem på djupet, övar och känner efter vad de betyder för just mig.

Det här  kommer att inverka på mig och mitt sätt att hantera både vardagen och jobbet och framförallt att sätta i en "mindre växel" och njuta mera.

Privat tänker jag att det bl.a  betyder att jag framöver kommer att vara snällare mot mig själv, ha mera tålamod och acceptans t.ex. beträffande saker jag inte kan påverka eller ändra, nyfiket och öppet uppleva olika saker och situationer utan att ha förutbestämda uppfattningar om hur det kommer att  bli. Jag kommer också  att fortsätta fördjupa mig i de 7 attityderna och så småningom njuta av livet på ett mera närvarande, enkelt och äkta sätt.

Hur skulle du beskriva kursen med tre ord: Ögonöppnande, enkel och äkta.

Kontakt

    • Karoliina Laaksoharju

      Enhetschef Folkhälsan Solvalla

    • tfn:
      044 788 6252

    • Jobbar på Solvalla med utbildningar, idrottsrelaterade evenemang och projekt.

      Visa mer
    • Kontakta
    • Camilla Staffans

    • tfn:
      050 582 9428

    • Verksamhetskoordinator vid Norrvalla, Sensomotorisk tränare

      Visa mer
    • Kontakta