Kostinspiration Kocka på!

Kocka på! Bjud in barnen till ett smakäventyr

Kampanjen Kocka på! handlar om matglädje och om att uppmuntra pedagoger, föräldrar och barn till att smaka på och laga mat på ett roligt och lekfullt sätt. Barn äter sådant de tycker om och de tycker om sådant som de är bekanta med. Bekant blir det som serveras ofta.

Barn och vuxna bakar tillsammans.

Recept och inspiration för barn

Kampanjen är en fortsättning på Folkhälsans och Svenska Yles BUU-klubben satsning Hoppa på! som sprider tips på roliga sätt att röra på sig.

"Alla får och alla kan!", säger kampanjens galjonsfigur, fåret Bärtil. Kampanjen Kocka på! bjuder in alla i köket − alla får och alla kan laga mat.

Bekanta dig med vårt material och låt dig inspireras.

Välj region för att kommande kurser och evenemang nära dig

Välj region för att se kurser som ordnas nära dig. Om du klickar på en kurs får du fram mer detaljerad information. Om inga områden visas finns det just nu inga kurser insatta. Om du vill fråga om kommande kurser kan du kontakta en av personerna som anges längst ned på sidan.

Frågor och svar

Många barn är rädda för nya smaker, men det är bra om du börjar vänja barnet vid varierande smaker tidigt. Det kan behövas upp till 15 provsmakningar tills barnet vänjer sig vid en ny smak. Om vi vuxna har en positiv attityd till mat smittar det av sig på barnen.

Tilläggsinfo och material

Vi ordnar Kocka på!-inspirationsdagar i olika regioner efter behov. Inspirationsdagarna riktar sig till dig som jobbar på daghem, eftis eller skola.

Kocka på!-materialet består av ett tipshäfte och en smaksnurra. Tipshäftet innehåller allt du behöver för att skapa ett smakäventyr tillsammans med barnen. Du hittar spännande övningar där du använder känsel, syn, lukt, hörsel och smaksinnet och olika språkstimulerande lekar. Häftets receptdel innehåller bra och enkla recept på mellanmål som du kan göra på daghemmet, eftis, skolan eller hemma.

Snurra på smaksnurran tillsammans, våga smaka på någonting nytt och bli en supersmakare.

Kontakt

  • Susanna Strandback

   Sakkunnig inom kost och hälsa

  • tfn:
   040 839 5598

  • Kontakta