Folkhälsans restaurang Café Vreten som ligger i Folkhälsans allaktivitetshus i Mariehamn har fått Green Key-miljöcertifiering.
Café VretenCafé Vreten har, på köksansvariga Leila Hartells initiativ, deltagit i miljöutbildningsprogrammet Green Key som ska göra verksamheten mer hållbar och bidra till mindre miljöpåverkan per gäst. Personalen har bland annat jobbat med att utöka användningen av ekologiska och närproducerade råvaror, förbättra sopsorteringen och användningen av energi, vatten och miljömärkta produkter.
– Kunderna får nu t.ex. mera information om varifrån råvarorna kommer, något de har varit mycket nöjda över. Vi har en nära kundkontakt så i mån av möjlighet är vi väldigt specifika och meddelar till och med att persiljan kommer från t.ex. Sven och Lotta från Vårdö, säger Leila Hartell.
Totalt 53 länder deltar i den internationella Green Key-certifieringen. På Åland förverkligas programmet av Visit Åland, Ålands näringsliv och Ålands natur och miljö.
Åland var först i Norden med restaurang- och hotellcertifieringen inom Green Key.