På Östanlid i Jakobstad rullar vardagen på nästan som vanligt. Inga utomstående besök görs på de fyra våningarna, men fokus ligger på att göra vardagen så meningsfull som möjligt för personerna som bor där.
Läs mer om hur coronaviruset påverkar Folkhälsan“Det är klart att jag har tid”, svarar tf. enhetschef Carola Nyman vänligt på frågan om hon har tid med ett kort samtal. Den första veckan med besöksförbud pågår och hon berättar att det mesta fungerar precis som vanligt.
– Vi har inga besök och dörrarna här på Östanlid är stängda för allmänheten, men i övrigt rullar dagarna på. Om än med ett större fokus på våra egna aktiviteter. Vi har haft sångstunder, vi har haft högläsning och vi har gått ut på små promenader med de som kan och vill. Vi har ju ingen husarrest, så tillsammans kan vi nog göra vardagen riktigt trevlig ändå.
Ingen kommer att vara ensam vid slutet - det gäller fortfarande.
Nyman berättar att de anhöriga har tagit väl emot besöksförbudet.
– Det viktigaste är att skydda riskgrupperna som bor hos oss. Sedan regeringens beslut i tisdags har så gott som alla accepterat att det nu är allvar. Vi försöker hålla tät kontakt till de anhöriga via telefonen istället. Som bäst utreder vi också om vi kan fixa Skype eller liknande så de som vill kan ringa videosamtal till sina vänner och familjer.
Trots rådande besöksförbud görs undantag vid livets slutskede.
– På ett gruppboende är avsked en del av livet och vardagen. Då livets slutskede närmar sig har vi självklart en handlingsplan för hur vi gör det möjligt för anhöriga att ta farväl. I de flesta fall är ju personen inte sjuk i corona eller någon annan smittsam sjukdom, inte ens nu under epidemin. De anhöriga får komma in och umgås i det egna rummet. Ingen kommer att vara ensam vid slutet - det gäller fortfarande.
– Om läget förändras ytterligare har vi också en plan för hur vi med hjälp av ytterligare åtgärder kan förhindra att smittan sprids.
Det riktigt tar i hjärtat på mig när jag ser vilken insats personalen gör nu när det verkligen behövs. Vi hjälps åt för att alla som bor här ska känna sig delaktiga i en varm gemenskap.
Carola Nyman riktar stor tacksamhet till personalen som nu ställer upp.
– Personalen har ställt upp på ett fantastiskt sätt. Det riktigt tar i hjärtat på mig när jag ser vilken insats de gör nu när det verkligen behövs. Vi hjälps åt för att alla som bor här ska känna sig delaktiga i en varm gemenskap. Rehabiliteringen i andra delen av huset stängdes ner, men deras fysioterapeuter har istället kommit till oss. Alla drar sitt strå till stacken.
Nyman tillägger att Folkhälsans gedigna kvalitetsarbete ger en god grund att stå på i tider av kris.
– Vi har noggrant sett över våra rutiner och jag känner stort förtroende för kollegorna. Vi har lång erfarenhet av att hantera smittsamma sjukdomar som exempelvis säsongsinfluensa. Nu får vi tillsammans hjälpas åt att ta oss igenom de aktuella utmaningarna. Jag är övertygad om att vi kommer att klara det riktigt bra.