Kerstin Westerlund: Det går inte alltid att stänga av när klockan slår 17 - Folkhälsan
09 november 2020

Kerstin Westerlund: Det går inte alltid att stänga av när klockan slår 17

Hon trivs bäst i uppförsbacke och har aldrig sett någon skillnad mellan arbete och fritid. Efter över 20 år på Folkhälsan tar ekonomichef Kerstin Westerlund steget till pensionens glada dagar.

Lediga jobb

Året var 1999 och Kerstin Westerlund anställdes för jobbet som ekonomichef för det som i tiderna var Mjölbolsta friskvårdsdistrikt. 

– För att växa in i rollen skulle jag först jobba det första året i Helsingfors för att lära känna Folkhälsan. Med orden “Här har du ett bord och en dator, men just nu har jag inte tid med dig” inledde jag min första dag, skrattar Kerstin och poängterar att tiderna och metoderna var annorlunda då.

– Men det passade mig å andra sidan bra. Jag har alltid tyckt om utmaningar och snabba händelseförlopp. Under de här 20 åren har Folkhälsan Välfärd vuxit enormt. Inget år har varit det andra likt. 

Det är med iver och stolthet Westerlund berättar om bolagiseringar och fusioner under årens lopp. Verksamheter som övertagits från andra producenter, enheter vars verksamhet avslutats och helt nya verksamheter som fötts. Förändringar som alla krävt mångsidig kunskap om bland annat ekonomi, juridik och mänskliga relationer.

– Här i min hand har jag ett bokslut för år 2004. Då låg omsättningen på 12 miljoner euro och bolaget hette Folkhälsan Raseborg. Nu efter ett par fusioner, namnbyten och andra stora förändringar rör sig Folkhälsan Välfärd i 50-miljoners klassen. 


Alltid trivts i förändring

Under de första åren på Folkhälsan klarade tre personer av att dra i stort sett hela koncernens budgeteringsprocess.

– Det säger något om hur arbetet och omfattningen har ändrat. Men jag har alltid drivits av utveckling och utmaningar. Det har varit en förutsättning i mitt jobb.

– Att ta över någon existerande verksamhet eller fusionera två bolag skaver alltid. Men på något konstigt vis trivs jag med det. Att ta reda på och reda ut. Det driver mig framåt. Där i uppförsbacken har jag trivts trots att det kanske betytt mycket arbete.

Hur tror du att folk som jobbar med dig beskriver dig?

– Jag tror att jag kan upplevas som rätt bestämd. Men det behövs nog strukturer och bestämda ramar där det handlar om ekonomi. Jag tror även att jag uppfattas som en person som jobbar väldigt mycket  och det är sant! Jag har alltid brunnit väldigt mycket för det jag gör.

– Som ledare har jag förespråkat att man ska hålla isär fritid och arbete. Men jag har inte föregått med gott exempel. Jag har själv inte riktig haft någon klar skillnad mellan fritid och arbete. Men jag har trivts så. Det går inte att stänga av för att klockan slår ett visst klockslag då man gör det man tycker om.  

Förebyggande och människonära arbetssätt

 

Under den tid som Westerlund har verkat inom bolaget har Folkhälsan gått via många banbrytande vägskäl.

– Det kan kanske tyckas som litet tokigt att jag som ekonomichef säger så här, men för mig var det ett stort steg när vi tog in det salutogena tankesättet i vår verksamhet. Att ta ett större fokus på att bibehålla och stärka vårt välmående, istället för att fundera på vad som gör oss sjuka. Det här syns i hela vår verksamhet i dag. 

– Rent konkret handlar det ju om att vi alla ska känna meningsfullhet i det vi gör. Både vi som jobbar inom bolaget och de som använder våra tjänster. Jag är glad och stolt över att vi inom Folkhälsan Välfärd har blivit bra på att se människan.

Vilka människor har inspirerat dig längs vägen?

– Spontant kommer jag att tänka på två personer. Min chef från mina tidiga år i Folkhälsan, Stefan Mutanen. Honom ser jag i dag som en god vän. Vi är väldigt olika, men jag inspirerades av hur bra han alltid var på att ta människor och ser fortfarande upp till honom som människa.

– Folkhälsan Välfärds vd Gun Eklund har också varit en otroligt viktig person som för mig. Hon har förmågan att ställa frågorna som leder mig på rätt spår när jag ibland känner mig vilse. Hon är så bra på att bolla tillbaka och dessutom har hon ”stora fickor med hål i”. Med det menar jag att jag kunnat prata med henne om vad som helst. Ibland har det varit fråga om att få ut min frustration över någonting, ibland utreda oklarheter och ibland ge uttryck för känslan av otillräcklighet. 


Viktigt att hitta sin egen stil

Westerlund tillägger att hon är tacksam för att hon haft förmånen av jobba med kunniga och trevliga människor. Bäst just nu är att hennes efterträdare känns 100 procent rätt.

– Vi sökte en person som kan se skogen, men också lite av träden. En person som har både ekonomikunskap och ett varmt, förstående hjärta. Någon som är bra både som ledare och som teammedlem. Jag tycker att Joakim ska få växa in i sin roll på sitt eget sätt. En kort tid ska vi ändå jobba tillsammans innan jag på riktigt tar ledigt.
 


Själv ser Westerlund fram emot friheten att fylla tiden med annat än schemalagt arbete. En del förtroendeuppdrag får mera tid än tidigare. Något som enligt henne själv “håller henne på banan”. 


– Jag tycker om att jobba med händerna. Just nu bygger jag ett bord tillsammans med min man. Det kommer att bli riktigt bra  både bordet och pensionärstiden. Jag var redo för förändringen och känner att jag har gjort mitt som ekonomichef för Folkhälsan Välfärd. Jag kommer förstås att sakna alla som jag jobbat tillsammans med, men det finns ju ingenting som säger att vi inte kan ses ändå!

Text: Linn Jung
Foto: Sofia Lindqvist