Flera gånger i veckan kommer det förfrågningar från ukrainare som vill lära sig svenska på Norrvalla i Vörå. Ukrainarna upplever Norrvalla som sitt andra hem.
De första flyktingarna från Ukraina anlände till Norrvalla i Vörå i slutet på mars och inledde då studier i svenska. Läsåret tog slut i maj och under juni kunde den som ville delta i en sommarkurs, och i augusti fortsatte språkstudierna.
– Vi har lärt oss mest svenska. Puhun myös vähän suomea, säger 17-åriga Andrii Hrytsiuta som började i augusti med studier i svenska.
Andrii har tidigare gått en kurs på finska i Alajärvi. Han bestämde sig för svenskan under sommaren för att den har mera likheter med engelska som han kan flytande från tidigare.
Tetiana (Tanya) Zhmutska (37 år) säger att hon inte kan engelska.
– Men det går riktigt bra att handla i butiken på svenska.
Olesia Poltavska (42 år) och Oleksandra Shelest (34 år) håller med om att man klarar sig ypperligt i vardagliga sammanhang på svenska.
– Med gester och tecken får man alltid hjälp om det behövs. Finländare är duktiga på ickeverbal kommunikation, tycker ukrainarna.
Olesia, Tanya och Oleksandra är grannar i Vörå centrum. Alla har egna bostäder som de delar med sina barn och föräldrar.
– Det är behändigt att bo med föräldrarna. Små lägenheter är inget bekymmer. Roligt att mor- och farföräldrarna får umgås tätt med sina barnbarn och föräldrarna får hjälp med barnskötandet.
Andrii bor i Oravais i ett hus tillsammans med andra ungdomar som kommit till Finland utan sina föräldrar. Han trivs bra där och har fått en del nya bekanta och kompisar.
– Jag åker buss till skolan varje dag.
Majoriteten av eleverna åker buss till skolan.
Andrii Hrytsiuta (17 år) berättar att början av tiden i Finland mådde han ganska bra. Under sommaren blev det mera jobbigt.
– Jag grät varje dag under sommaren. Från och med augusti har det gått bättre igen då skolan började, säger Andrii.
Oleksandra Shelest (34 år) berättar att sommaren kändes lång och tung. Det blev ljusare tider efter skolstarten.
– Vi har jobb och studier. Norrvalla är vårt andra hem, säger hon och poängterar att ukrainarna reagerar mycket olika på världsläget och händelserna i Ukraina.
Olesia Poltavska (42 år) försöker leva med humor och vill se skönheten i små saker.
– Jag försöker hålla mig positiv och vill glädjas åt de små sakerna i vardagen.
Tetiana (Tanya) Zhmutska (37 år) säger att hon mår bra.
– Tack så mycket Finland och Vörå.
Andrii följer inte med nyheter.
– Det känns jobbigt och jag börjar må dåligt. Via medieplattformen Telegram följer jag med nyheter från den egna regionen och ser hur det går där. Jag pratar också med mina föräldrar varje dag.
Tanya, Olesia och Oleksandra följer med regionala nyheter hemifrån. En del föräldrar bor kvar i Ukraina. Man har daglig kontakt med föräldrar och även med vänner.
– Under samtalen försöker vi hålla oss positiva och prata om vanliga saker i vardagen. Vi skojar och berättar om roliga händelser. Vi pratar inte om kriget så mycket.
Alla fyra känner sig otroligt tacksamma och ser framemot vintern i Finland.
– Hoppas att det blir mycket snö. Vi hade hört att finländarna är lite blyga och inåtvända men det stämmer inte ihop med de människor vi träffat i Vörå.
De tycker att alla är vänliga, öppna och hjälpsamma.
– Vörå är som en liten familj där alla känner alla. Alla har varma hjärtan.
Favoritmaten är laxsoppa, skinkfrestelser och karelska piroger. Butikerna har tillräckligt med sånt som man kan göra ukrainsk mat av.
– Priserna är högre, speciellt grönsaker och frukter är dyrare än hemma.
Memma och lakrits är inga favoriter bland ukrainarna. Godiset är bättre än hemma.
– Men vi har kanske inte smakat på alla sorter ännu, säger de med glimten i ögat. Chokladen här är super!
På bilden från vänster: Tetiana (Tanya) Zhmutska, Andrii Hrytsiuta, Oleksandra Shelest, Olesia Poltavska, Sara Riska. Foto: Andreas Närvä.
Andrii studerar språk, spelar piano och sjunger. Han älskar allt konstnärligt, målar och skapar med sina händer.
– Jag är nagelkonstnär (nail artist) och mina kvinnliga kompisar tycker att jag borde starta upp egen business på Norrvalla.
Tanyas son Denis (9 år) har spelat fotboll i Norrvalla FF sedan mars. Sonen deltog i Wasa Football Cup och Norrvalla Cup.
– De spelar mycket fotboll på fritiden och lärt sig både svenska och finska via idrotten.
Olesias son Dimitri (15 år) är mycket upptagen på fritiden.
– Han cyklar mycket, träffar vänner och kopplar av.
Oleksandras barn (8 och 5 år) leker mycket med kompisar på fritiden. De deltar också i avgiftsfri klubbverksamhet i skolan.
– Det blir inte tråkigt på fritiden för dem!
Tanya, Olesia och Oleksandra gillar att gå på skogspromenerad tillsammans. Att cykla, dansa och umgås med olika människor.
– Vi har en mötesplats i centrum av Vöra, ett ukrainskt café (heter vänskap på svenska) där vi träffas nästan varje kväll för att prata, skratta och umgås tillsammans.
I Vörå finns allt nära till hands tycker de.
– Du kan promenera till affären, skogen och skolan.
Alla fyra intervjuade vill ge tusen miljoner tack till Finland!
Nya förfrågningar kommer flera gånger i veckan från ukrainare som vill lära sig svenska.
– Vi är mycket stolta över att vi i snabb takt hade möjlighet att svara på den akuta efterfrågan som världsläget orsakade och har på det sättet för vår del kunnat hjälpa de ukrainska människor som flytt till Österbotten, säger utbildningschef och biträdande rektor Sara Riska.
Språkakademin har välkomnat alla med öppna armar och erbjudit dem en trygg miljö för studier och samvaro.
– De växande studerandevolymerna på Språkakademin har berikat vardagen för hela campuset. Vårt lärarteam har gjort ett fantastiskt jobb under detta halvår, jobbat flexibelt och anpassat sig till de förändrade omständigheterna, säger Sara.
95 procent av de ukrainare som inledde sina studier i mars är ännu kvar. Därtill har det kommit många nya studerande till höstens språkutbildningar.
– Vi får flera förfrågningar varje vecka. I dagsläget har vi ca 60 studerande fördelat i tre grupper enligt språknivå och tidigare studiebakgrund.
Flera av ukrainarna lyckades hitta sommarjobb, främst säsongsarbete ute på landsbygden.
– Så gott som alla som inledde studierna i mars studerar nu på fortsättningskursen Yrkesarenan. Ukrainares studievana och inlärningskapacitet ligger på hög nivå och många av dem har lärt sig svenska i snabb takt.
Förutom ukrainare har Språkarenan en stor grupp kongolesiska kvotflyktingar som studerar svenska på Norrvalla. Även några studerande från Mellanöstern och Asien.
Text: Tomas von Martens.
Sara Riska har intervjuat ukrainarna.
Foton: Andreas Närvä.
Språkakademin är samlingsnamnet för Folkhälsans verksamhet inom språk och integration på Norrvalla. Språkarenan är utbildningslinjens namn för svenska för nybörjare och Yrkesarenan kallar vi utbildningslinjen för längre hunna. Inom Språkakademin finns också Jobbakademin som är sysselsättningsfrämjande och också andra varierande projekt inom integration.