Folkhälsan deltar även i år i Helsingfors Pride och ordnar i samarbete med andra finlandssvenska organisationer svenskspråkigt program under veckan. Vi erbjuder inspiration och stöd för arbetet med jämställdhet och jämlikhet året om.
Jämställdhets- och jämlikhetsarbete på FolkhälsanHelsingfors Pride firas runt om i staden med start den 26 juni. Folkhälsan deltar liksom tidigare år i samarbetet Svenska hörnan och ordnar svenskspråkigt program. Alla program är avgiftsfria och du behöver inte anmäla dig på förhand.
– Pride är viktigt och behövs eftersom alla borde bli respektfullt bemötta, ha samma rättigheter och kunna känna sig trygga oberoende av sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck. Så är fallet inte i dag i Finland, säger Sara Sundell, sakkunnig i jämställdhet och jämlikhet.
Torsdag 29.6 kl. 17–18 ordnas en paneldiskussion med temat Var det bättre förr? Dejting då och nu. Programmet hålls på Pride House, Hotel Klaus K, Bulevarden 2–4. Fredag 30.6 ordnas flera program på Luckan i Helsingfors på Georgsgatan 27 mellan kl. 13 och 19. På schemat står paneldiskussion, diskussioner, föreläsning, workshop och mingel. Det är även möjligt att delta genom en virtuell livesändning. Lördag 1.7 går vi tillsammans i Prideparaden som startar kl. 12, och därefter till parkfesten i Brunnsparken.
– Vi behöver synliggöra och prata om frågor om jämställdhet och jämlikhet, och vi behöver vara medvetna om hur vi pratar och hur vi bemöter andra. Pride är ett bra sätt att ge synlighet och att påminna oss alla om att vi behöver jobba mer med de här frågorna under hela året, inte bara under Pride-veckan, säger Sundell.
Folkhälsan arbetar med jämställdhets- och jämlikhetsfrågor året om och erbjuder inspiration, stöd, material och kunskap i hur arbetet med jämställdhet och jämlikhet i praktiken kan göras. Vi stöder i processen att jobba med jämställdhets- och likabehandlingsplanerna i skolan och inom småbarnspedagogiken.
Vi har även en ny plan för jämställdhet och likabehandling på Folkhälsan. Den finns att läsa på vår webbsida.
– Det är viktigt att vi har en plan för jämställdhet och likabehandling och den vill vi att ska genomsyra hela Folkhälsans verksamhet. Vi jobbar för ett inkluderande samhälle och där är en inkluderande arbetsmiljö en mycket central aspekt, säger förvaltningsdirektör Niklas Talling.