En naturupplevelse för familjens allra yngsta, där också föräldern får koppla av - Folkhälsan
22 augusti 2024

En naturupplevelse för familjens allra yngsta, där också föräldern får koppla av

Under våren har Folkhälsan, i samarbete med sina familjecaféer, provat på att ordna naturbad för bebisar. Föräldrarna Katarina Rehnman i Helsingfors och Hanna Rutenberg i Åbo hoppas naturbadsträffarna blir en permanent del av familjecaféernas verksamhet.

Våra familjecaféer

Folkhälsan har en hel del hälsofrämjande naturverksamhet som riktar sig till skolbarn och vuxna. Barn under tre år har dessvärre fallit mellan stolarna. Det ville Nea Törnwall, Folkhälsans sakkunniga i natur och hälsa, åtgärda.

Med konceptet Naturbad för bebisar har också familjens allra yngsta nu en möjlighet att dra nytta av naturens hälsofrämjande effekter.

– Vi vill sporra föräldrar, eller mor- och farföräldrar, att vara ute i naturen med barnet eller barnbarnet, säger Törnwall.

På samma sätt som för äldre barn och vuxna, har vistelse i naturen hälsofrämjande effekter också för yngre barn.

– Bland annat stärker det immunförsvaret och minskar stress. Naturbadsutflykterna förstärker också barnets relation till naturen och den tidiga anknytningen mellan barn och förälder.

Naturbad för bebisar härstammar från det finska konceptet Vauvojen Luontokylpy. Konceptet är nytt i Finland och Folkhälsan var snabb att haka på. Under våren har träffar ordnats i Helsingfors, Esbo, Åbo och Mariehamn.

– I augusti lanserar vi verksamheten i större skala, på olika håll i Svenskfinland. Vi hoppas familjecaféerna sedan vill fortsätta med verksamheten, säger Törnwall.

Amningsgardiner och skötbord – i naturen

Kring 30 föräldrar har hittills hunnit prova på naturbad med sina barn. Katarina Rehnman deltog med dottern Sophie i Helsingfors.

– Jag har också själv fått koppla av, konstaterar hon efter träffen.

Dottern Sophie verkar likaså ha njutit av att vara i naturen.

– Hon brukar gilla att vara i olika lekparker. Jag tror det här har påverkat henne positivt.

 Sophie Rehnman provade på naturbad i Helsingfors.

Föräldern Hanna Rutenberg deltog i sin tur i Åbo.

– Jag var där med min snart 2-åriga dotter. Det här känns som ett bra koncept.

Under utflykten insåg Rutenberg att det faktiskt går att ordna sociala träffar utomhus med riktigt små barn.

– Arrangörerna hade tagit allt möjligt i beaktande. Till exempel fanns det en amningsgardin och ett skötbord. Många föräldrar var nöjda efteråt. Hoppas det här ordnas igen!

Text: Hedvig Sandell
Foto: Esko Jämsä (huvudbild) och Hedvig Sandell