Äldreomsorgslagen reglerar bland annat persondimensioneringen vid serviceboende med heldygnsomsorg. Just nu är den 0,65 anställda per kund, och i utkastet föreslås 0,6. Folkhälsan understöder inte den föreslagna lösningen, utan anser att andra åtgärder är mer ändamålsenliga för att balansera ekonomin – utan att tumma på servicens kvalitet.
Läs mer om Folkhälsans serviceboenden med heldygnsomsorg- Antalet personer med yrkesutbildning inom social- och hälsovård som finns på jobb är inte i sig det avgörande för kvaliteten på servicen för äldre. En god kvalitet grundar sig på att serviceproducenten förbinder sig att stå för en service där den äldres goda liv är i centrum. Servicen borde inte endast fokusera på vård, utan på rätten att leva ett fullvärdigt liv, säger Kira Exell-Paakki, chef för boende och socialservice på Folkhälsan Välfärd.
Folkhälsan föreslår i stället att
- En tillräcklig personal behövs, det är helt klart. Men en del av arbetsuppgifterna kräver främst engagemang och rätt inställning, snarare än kunskaper man endast kan förvärva genom en yrkesutbildning inom branschen. Där kunde vi med handledning och ordentlig introduktion i arbetet anställa många fler, säger Exell-Paakki.
Förändringen som Folkhälsan föreslår skulle både ha en sysselsättande inverkan i samhället och medföra inbesparingar i lönekostnader på den ekonomiskt hårt ansträngda sektorn.
- Vi har ansvar för att kvaliteten på den service vi erbjuder är god och för vårt bolags ekonomi, men jag upplever också att vi har ett ansvar för samhället i stort. Vi kan inte tänka att det behövs fler personer med yrkesexamen som arbetar inom servicen för äldre, utan att tänka på varifrån de i så fall ska komma. De behövs också inom den övriga social- och hälsovården, till exempel specialsjukvården. Vi måste kunna se helheten, säger Folkhälsan Välfärds vd Anna Litonius.
- Servicen för äldre människor ska fokusera på möjligheten att få leva ett värdigt och individuellt liv, även med till exempel svår minnessjukdom. I detta ingår givetvis också en god vård och omsorg, men största delen av servicen för äldre personer handlar om att stöda i vanliga, dagliga, mänskliga situationer, avslutar Exell-Paakki.
Text: Johanna Savander
Foto: Folkhälsan/Karl Vilhjálmsson