Poetens penna DIGITAL - Folkhälsan
23 augusti 2024

Poetens penna DIGITAL

Poetens penna DIGITAL består av tio konstverk skapade av illustratören och konstnären Linda Bondestam. De utgör ingångar till konstnärliga samtal och språklekar för barn i förskoleåldern i sällskap med småbarnspedagoger eller andra vuxna. Till varje konstverk finns ett pedagogiskt material för den vuxna.

”I mitt jobb får jag bolla både smått och stort med föräldrar och yrkesverksamma när vi tillsammans strävar till att stärka våra barns språk. Hur vi på bästa sätt kan stötta, inspirera och utmana barnen att utveckla språket varierar. Någon gläds över visuellt stöd för att komma i gång med samspelet och ordförrådsutvecklingen, någon annan älskar samtal och kreativt skapande för att få spinna vidare på frågor och nyfikna funderingar som vimlar i huvudet. Oavsett behöver alla barn sensitiva, nyfikna och trygga vuxna som med barnen öppnar portar till nya världar som berikar fantasin och språket”, säger Johanna Sallinen, sakkunnig i språkutvecklande verksamhet och småbarnspedagogik på Folkhälsan.

Sallinen har i samarbete med Linda Bondestam, Hannah Kaihovirta och Ria Heilä-Ylikallio ”dammat av” och omskapat deras inspirerande och ymniga lärobok i modersmål och litteratur Poetens penna (2004) till en digital version. Den har Folkhälsan nu publicerat på webben bland många andra språkstimulerande material. I förordet till materialet säger Kaihovirta och Heilä-Ylikallio: ”Leken, fantasin, språket och nuet bjuder på en arena större än universum och längre än världshistorien. Ju större svängar och djupare frågor, dess roligare för alla involverade.”

Klicka här för att komma till materialet, låt dig inspireras och ta barnen med!