Majoriteten av eleverna i Salo trivs i skolan, men det finns utrymme för förbättringar när det gäller intag av grönsaker, bär och frukt och användningen av smarttelefoner - Folkhälsan
10 december 2024

Majoriteten av eleverna i Salo trivs i skolan, men det finns utrymme för förbättringar när det gäller intag av grönsaker, bär och frukt och användningen av smarttelefoner

En ny forskningsrapport om livsstil och välbefinnande hos skolbarn i Salo visar på både goda och dåliga nyheter. 

DAGIS Salo-studien undersöker 8–12-åringars livsstil, välbefinnande, inlärning och stressåterhämtning samt deras samband med hem-, skol- och daghemsmiljö. Totalt 522 eller 26 procent av eleverna i årskurserna 3–6 i Salo deltog i undersökningen.

78 procent av de tillfrågade eleverna uppgav att de trivs bra eller mycket bra i skolan. 
82 procent av eleverna som deltog upplevde att deras psykiska välbefinnande var bra. En högre andel pojkar (91 procent) än flickor (74 procent) upplevde att deras psykiska välbefinnande var bra. I WHO:s skolundersökning 2022 upplevde 79 procent av femteklassarna i hela landet att deras psykiska välbefinnande var bra.

– Vi är glada över att majoriteten av de elever som deltog i undersökningen upplevde sin hälsa som mycket bra eller bra, säger Inkeri Lahti, direktör för utbildning i Salo stad. Resultaten i DAGIS Salo-undersökningen har tagits emot med intresse av Salo stads utbildningstjänster. Som ett resultat av ett gott samarbete har vi nu meningsfulla resultat om elevernas välbefinnande. 

Ju äldre barn, desto mer skärmtid

I genomsnitt använde eleverna sina smarttelefoner i 2 timmar och 36 minuter på vardagar. Det fanns skillnader i användningen av smarttelefoner mellan årskurserna: elever i årskurs 3 använde sina smarttelefoner i genomsnitt 2 timmar per dag och elever i årskurs 6 3 timmar och 24 minuter. Vårdnadshavarna rapporterade elevernas skärmtid med hjälp av smarttelefonloggar direkt från smarttelefonen.

30 procent av eleverna uppgav att de äter grönsaker minst två gånger per dag i tillägg till de grönsaker som kan ingå i maträtter och 16 procent att de äter bär och frukt minst två gånger om dagen. Enligt de nationella näringsrekommendationerna som publicerades i november 2024 bör man äta ett brett utbud av grönsaker, bär och frukt, med minst 5–9 portioner per dag. 

Enligt studien rapporterade 65 procent av eleverna att de äter sallad, råkost eller grönsaker varje dag till skollunchen.

– Resultaten gällande skolmåltiderna bekräftar att vi är på rätt väg när det gäller att utveckla matfostran, säger Lahti. Dessa resultat bidrar med forskningsbaserad information som stöder vårt utvecklingsarbete. Under det pågående läsåret kommer vi att hålla ett möte om utveckling av skolmåltiderna i alla grundskolor. Vi deltar också i projektet Tervettä kasvua. 

Skolan har en viktig roll i hälsofrämjandet

En viktig del av studien är att den följer barn över tid, vilket gör det möjligt för forskare att förstå hur miljöfaktorer påverkar barnens livsstil, välbefinnande och utveckling.

– DAGIS Salo-studien är unik i många avseenden. Den omfattar hela Salo kommun och få studier har i så stor utsträckning undersökt miljöfaktorer och deras samband med elevers livsstil, välbefinnande och inlärning. Dessutom har cirka 200 av deltagarna i DAGIS Salo deltagit i DAGIS-studien då de var i dagisåldern. Vi kommer därför också att undersöka hur miljöfaktorer i den tidiga barndomen påverkar elevers livsstil och välbefinnande, säger Carola Ray, ansvarig forskare för DAGIS Salo-studien på Folkhälsans forskningscentrum. 

Den nya rapporten beskriver elevers välbefinnande och hur skolor främjar hälsosamma livsstilar.

– Eleverna verkade mycket entusiastiska över att delta i studien och forskarna blev väl mottagna i skolorna, säger forskare Josefine Björkqvist på Folkhälsans forskningscentrum.

– DAGIS Salo är ett bra exempel på ett gemensamt forskningsprojekt som har försett utbildningstjänsterna med värdefull forskningsbaserad information om hur miljön i den tidiga barndomen och den nuvarande miljön påverkar skolbarnens hälsa och välbefinnande. Den information som erhållits kan användas för hälsofrämjande arbete i Salo stad, säger Pia Stoor, direktör för bildningstjänsterna i Salo stad.

Så här gjordes studien:

  • Alla grundskolor i Salo (22 skolor), inklusive rektorer, lärare och skolkökspersonal, deltog i undersökningen.
  • Elever i årskurs 3–6 bjöds in att delta i undersökningen och totalt deltog 522 elever (26 procent), varav 54 procent var flickor.
  • Även 408 vårdnadshavare deltog i undersökningen.
  • Datainsamlingen genomfördes i skolorna under hösten 2023 och våren 2024 i samarbete med skolorna.
  • Studien genomförs av Folkhälsans forskningscentrum i samarbete med Helsingfors universitet och Östra Finlands universitet.
  • DAGIS Salo-undersökningen finansieras av Finlands Akademi, Juho Vainios stiftelse, Yrjö Jahnssons stiftelse samt Signe och Ane Gyllenbergs stiftelse.


Rapporten från DAGIS Salo-studien finns att läsa här
 (på finska).
Läs mer om studien här: Studiens webbsidor

X: @DAGISresearch
Instagram: dagisresearch
Facebook: DAGISresearch

Mera information ger:

Carola Ray
ansvarig forskare för DAGIS Salo-studien, Folkhälsans forskningscentrum 
tfn 050 370 5193, e-post carola.ray@folkhalsan.fi