Enhetscheferna Martina Laine och Sofie Wennerqvist från daghemmen Gunghästen och Kastanjen i Åbo, reste tidigare i höst till Tromsö i Norge för att träffa nordiska kolleger inom projektet Resursstarka barn i Norden.
Bilden uppe: Martina Laine (t.v.) och Sofie Wennerqvist.
Nätverket består av universitet och daghem från Sverige, Norge, Finland, Island och Danmark. Verksamheten finansieras av Nordplus. I januari 2023 blev Gunghästen och Kastanjen så kallade ”arbetslivspartner” inom nätverket för projektet Resursstarka barn inom Norden.
– I Tromsö träffade vi nyckelpersoner inom projektet, både från universiteten samt arbetslivspartner från andra daghem i Norden, berättar Sofie Wennerqvist.
Som arbetslivspartner deltar man aktivt i samarbetet inom projektet genom att pedagoger reser och bekantar sig med småbarnspedagogiken i övriga nordiska länder.
– Det handlar till stor del om erfarenhetsutbyte. Vi träffar även lärare från olika universitet samt deltar i föreläsningar kring aktuella teman vi valt ut inom projektet.
Åbo-daghemmen fick år 2022 besök av nordiska pedagoger inom nätverket.
– Sedan dess har vi deltagit i online-möten och nu hade vi en live-nätverksträff på plats i Tromsö, säger Martina Laine.
Bilden: Tromsö universitet, större lusthus där den nordiska träffen inleddes.
I Tromsö fick Martina och Sofie bland annat lyssna till en föreläsning om hur man kan använda digitala verktyg på daghemmen.
– Föreläsningen inspirerade till intressanta samtal med våra nordiska kolleger, säger Martina Laine.
Deltagarna hade som uppgift att berätta för varandra om hur inkludering, styrdokument och stödnivåer fungerade i respektive land.
– Att lyssna och prata med våra arbetslivspartners från andra länder gav nya synvinklar och var inspirerande. Vi har ganska samma tankesätt och barnsyn, men olika sätt att förverkliga och undervisa.
Annat som skiljer mellan länderna är lagar och styrdokument.
– I en del länder är begränsningarna större än i andra. I alla de nordiska länderna arbetar alla för barnens bästa och man lär sig av varandra, säger Sofie Wennerqvist.
Nästa steg inom projektet blir ett utbyte av personal mellan daghemmen och länderna.
– Då får vi i praktiken uppleva skillnader och olika tillvägagångssätt. Det kommer att berika oss i vår egen verksamhet.
Deltagarna besökte ett friluftsdaghem på södra sidan av Tromsö. (Bilden nedan)
– Det var väldigt spännande att se. När vi var där var det ingen snö och relativt varmt för årstiden. Det var svårt att försöka föreställa sig hur de jobbar med barnen där året runt med mycket snö och under vinterperioden när solen aldrig går upp.
För både Martina Laine och Sofie Wennerqvist var det lärorikt att påminnas om att hur de vuxnas attityder påverkar verksamheten.
– Om vi vuxna går in med en negativ inställning så smittar det av sig till barnen, men om vi vuxna ser möjligheter i stället för utmaningar så speglas även det i barnens attityder, säger Sofie Wennerqvist.
Som extra bonus lärde sig båda lite danska, norska och isländska.
– Vi pratade ibland vårt eget modersmål. Det gick bättre än väntat. Isländska och danska var mest utmanande och då var det lättare att byta till engelska, berättar Martina Laine.
Bilden: Daghemmets kock visade upp fisk som han tillagat till barnen.
Martina och Sofie hann också med att se olika delar av Tromsö.
– Vi vandrade bland annat uppför ”Sherpatrappa”, en vandringsled byggd av nepalesiska sherpor. Från toppen av fjället kunde vi se ned över Tromsö som är fantastiskt vackert, berättar Martina Laine.
Den norska matkulturen betydde mest fisk.
– Väldigt god mat, men gillar du inte fisk så kan det vara utmanande, säger Sofie Wennerqvist.
Extra spännande var det under den sista kvällen när de fick se ett norrsken.
– Tillsammans med några andra deltagare tog vi en kvällspromenad och vi kunde ta bilder på härliga norrsken, eller ”nordlys” som det heter i Norge.
Båda tycker att resan var lyckad och de fick fina minnen och erfarenheter med sig hem.
– Fina människor och underbara interaktioner som gett mig mycket att fundera på. Känner mig lyckligt lottad att få vara en del av detta superfina nätverk och projekt, säger Sofie Wennerqvist.
Martina håller med om att resan var väldigt lyckad och välplanerad.
– Det var spännande att se både likheter och olikheter mellan de nordiska länderna inom småbarnspedagogiken. Jag fick en massa nya idéer och inspiration till vad jag kan utveckla och ta in i vår verksamhet.
Pedagoger från Gunghästen kommer under våren 2025 att åka till Tromsö.
– Det kommer att ge oss mycket! I Tromsö har de till exempel en väldigt stark utomhuspedagogik, säger Martina Laine.
Bilden: "Sherpatrappan" i Tromsö, en vandringsled byggd av nepalesiska sherpor.
Resan gav Sofie Wennerqvist ett personligt lyft och ny motivation för arbetet.
– Jag har haft väldigt intressanta och givande diskussioner med min egen personal kring olika attityder och synsätt på delaktighet och inkludering, då jag delat med mig av det jag snappat upp från min resa.
Martina Laine håller med henne.
– Som vår första nätverksträff var det absolut en fin och inspirerande start. Ännu känner jag att det finns mycket jag kan dela av de erfarenheter jag fick till den egna personalen. Det viktiga är att hålla diskussionerna i gång.
Båda daghemscheferna rekommenderar den här typen av studieresor för att kunna bemöta olika människor och kulturer samt bättre förstå varandra.
– Det är hälsosamt och lärorikt att delta i den här typen av resor. Det handlar mycket om att utveckla sin professionalitet och förhållningssättet i det egna arbetet samt hänga med i aktuella diskussioner inom den småbarnspedagogiska verksamheten i Norden.
Läs mera om Nordplus
Läs mera om projektet Resursstarka barn
Foton: Sofie Wennerqvist och Martina Laine.
Text: Tomas von Martens