Livskvalitet vid stigande ålder - Folkhälsan
01 november 2024

Livskvalitet vid stigande ålder

Ett av Folkhälsans fokusområden fram till 2025 är att medverka till livskvalitet för en åldrande befolkning. Service för äldre är en av hörnstenarna i Folkhälsans verksamhet vilken bygger på att i trygg miljö stöda delaktighet och självbestämmanderätt.

Folkhälsanhusen i Nyland, Åboland, Österbotten och på Åland har som mål att erbjuda tryggt boende samt vård och service på svenska. Samtidigt vill vi att husen ska vara hälsofrämjande generationsöverskridande centrum och mötespunkter med verksamheter och aktiviteter för människor i olika åldrar.
I alla Folkhälsanhus ordnas det öppna hälsofrämjande lågtröskelverksamheter för seniorer, allt från fysisk aktivitet till föreläsningar och diskussions- och sällskapsgrupper. Syftet med verksamheterna är att bidra till en meningsfull fritid och skapa delaktighet och sammanhang samt främja den fysiska, sociala och mentala hälsan.

Hjärnans välbefinnande

Hjärnans välbefinnande är en viktig del i det hälsofrämjande arbetet. Hjärnhälsa lyfts upp både då det gäller att upprätthålla och främja en god hjärnhälsa men också i syftet att förebygga minnesjukdomar. Som evidens för det förebyggande arbetet stöder vi verksamheterna på den internationellt kända FINGER-modellen. Folkhälsan är även samarbetspart i Hjärnförbundets nationella hjärnhälsoprogram som jobbar för ett mänskligt hållbart samhälle som både stöder och främjar hjärnans välbefinnande och hjärnhälsa. Alla former av aktivitet, verksamhet och sammanhang där vi kan mötas bidrar till välbefinnande och livskvalitet, inte bara hjärnans välbefinnande utan en helhet där var och en av oss kan må bra.
Genom att stärka samarbeten med andra aktörer kan vi tillsammans främja folkhälsa och livskvalitet och jobba för att skapa minnesvänliga miljöer och inkluderande mötesplatser som gynnar oss alla.

Frivillighet – välkommen med!

Folkhälsan erbjuder även möjligheter för frivilliga att fungera som stöd och hjälp för äldre. Det frivilliga nätverket av äldre personer som vill hjälpa till med högläsning, promenadsällskap eller hålla i trådarna för en gruppverksamhet i våra hus växer i takt med utbudet och intresset för att hjälpa till. Folkhälsan har även 19 000 medlemmar i 97 lokalföreningar omkring i Svenskfinland, vilka på olika sätt också bidrar till att upprätthålla och främja hälsa i sin närmiljö.

Det viktiga stödet till närstående

Folkhälsan erbjuder verksamhet för de som tar hand om en närstående hemma. Närståendevårdare är alla som vårdar och har omsorg om en nära person som inte klarar sig självständigt i vardagen. Man kan delta i gruppverksamhet med andra i liknande livssituationer, komma med på rekreationsdagar för paus och återhämtning, delta i föreläsningar eller semesterdagar tillsammans med den man vårdar.

Generationsöverskridande aktiviteter

För många barn och äldre är Folkhälsans verksamhet ”Seniorer i skolan” veckans höjdpunkt. En senior i skola, på daghem eller eftis är en trygg vuxen som deltar i skolans aktiviteter som ett extra stöd. Flera Folkhälsanhus samarbetar med eller inhyser daghem, vilket berikar både de äldres och de yngres vardag genom gemensamma fester, verksamheter och trevligt umgänge tillsammans.

Ta kontakt:
Äldre och hälsa, Malin Grönros, malin.gronros@folkhalsan.fi