Byggstart för Folkhälsans nya hus i Haga - Folkhälsan
24 oktober 2024

Byggstart för Folkhälsans nya hus i Haga

Folkhälsan har beviljats bygglov för sitt nya gemenskapsboende i Haga. Huset som även kommer att fungera som en öppen mötesplats för seniorer väntas stå klart under sommaren 2026.

Läs mera

Arkitektbild av Folkhälsanhuset Haga

Folkhälsanhuset i Haga byggs på samma tomt där Kristinagården tidigare stod. Folkhälsan Välfärd Ab tog över verksamheten på Kristinagården år 2015, men den numera rivna byggnaden uppfyllde inte kraven för boende för äldre varken ur invånarnas eller verksamhetens synvinkel.

Folkhälsan har valt byggbolaget Skanska till huvudentreprenör och byggarbetet påbörjas i november. Johan Johansson, som är fastighetsdirektör på Samfundet Folkhälsan och vd för Folkhälsans Fastigheter Ab, är glad över att projektet nu tar ett konkret steg framåt.

– Efter många år vid planeringsbordet är det nu skönt att vi äntligen kommer i gång med nybygget. Konjunkturen inom byggbranschen är för tillfället utmanande och det är viktigt att stora institutioner som Folkhälsan vågar investera för att på det sättet bidra till en bättre samhällsekonomi. Valet av Skanska som huvudentreprenör föll sig ganska naturligt. De står för ekonomisk stabilitet och lång erfarenhet av bostadsbyggandet vilket vi prioriterade högt vid valet, säger Johansson.

Den totala budgeten för projektet, inklusive rivningen och nybygget, är 23 miljoner euro. I det nya huset kommer det förutom allmänna utrymmen som kök, matsal och gym att finnas 82 lägenheter av hög kvalitet med eget badrum och kokmöjlighet. Medelstorleken på lägenheterna är 38,5 kvadratmeter och de är anpassade för äldre. Antalet lägenheter är dubbelt större än i det som tidigare var Kristinagården.  

Flygfoto av Folkhälsanhuset Haga

Visualiseringsbild: Tietoa Finland Oy / Ahlman Arkkitehdit Arkitekter Oy Ab

Nya och tidigare invånare välkomnas

De nya lokalerna ska motsvara den uppdaterade socialvårdslagens krav på gemenskapsboende, det som tidigare gick under namnet serviceboende. Med gemenskapsboende avses boende som ordnas i en tillgänglig och trygg boendeenhet, där invånarna förfogar över bostäder som motsvarar deras behov och där de erbjuds verksamhet som främjar socialt umgänge. Invånarna vid ett gemenskapsboende ska ha ett ökat behov av vård och omsorg.

– Till gemenskapsboendet vid Folkhälsanhuset i Haga kan man med fördel flytta i god tid då man bara behöver lätt service såsom städning. Ifall vardagen börjar kännas ensam och otrygg där man bor nu, är gemenskapsboendet ett bra val. Om sedan behovet ökar finns servicen nära och personalen är bekant, säger Kira Exell-Paakki, sektorchef för boende och socialservice vid Folkhälsan Välfärd.

Tidigare invånare vid Kristinagården välkomnas tillbaka till Haga tillsammans med nya invånare. Folkhälsanhuset i Haga ska också bli en öppen mötesplats där seniorer – både de som bor i huset och personer från näromgivningen – har möjlighet att delta i och ordna aktiviteter som upplevs som meningsfulla och skapar gemenskap. Exell-Paakki är glad över de möjligheter som nybygget medför.

– Det gläder mig att vi kan erbjuda ett nytt och ändamålsenligt hus för våra invånare och vår personal. Förutom lägenheterna som är moderna, funktionella och tillgängliga finns gemensamma utrymmen för aktiviteter och samvaro samt en lunchrestaurang där man kan avnjuta sin måltid tillsammans med andra, säger Exell-Paakki.

Betoning på hållbarhet 

Folkhälsan satsar på hållbara lösningar i sina hus och så är fallet även i Haga.

– Folkhälsan jobbar mycket med hållbarhet och det syns även i detta projekt. Byggnaden uppförs med en hybridstomme för att minska på koldioxidavtrycket. Trä är således ett viktigt element i byggnaden, liksom husets gröna tak. Husets uppvärmning sköts med hjälp av bergvärme för att uppnå en hög självförsörjningsgrad av energi. Vi jobbar kontinuerligt under projekttiden med olika material- och konstruktionslösningar allt med tanke på vårt gemensamma ansvar för miljön, konstaterar Johansson.

Hållbarhet är något som Jussi Kiiskilä, resultatenhetschef på Skanska, också vill lyfta fram.

– Under planeringen har vi valt material som har möjligast lång livslängd och genom att använda trä i vissa konstruktioner kan vi minska på användningen av betong, belyser Kiiskilä.

Arkitektbild av Folkhälsanhuset Haga

Visualiseringsbild: Tietoa Finland Oy / Ahlman Arkkitehdit Arkitekter Oy Ab

Intresserade kan redan vara i kontakt

Personer som eventuellt är intresserade av att flytta in när huset står klart kan redan nu anmäla sitt intresse.

– Både tidigare och potentiella blivande invånare kan vara i kontakt med frågor kring lägenheterna och servicen i Hagahuset, berättar Exell-Paakki.

Fakta: Projektet Folkhälsanhuset i Haga

  • Det nya Folkhälsanhuset i Haga på Köpingsvägen i Helsingfors kommer att bestå av 82 hyreslägenheter av hög kvalitet, anpassade för äldre, med eget badrum och kokmöjligheter. Gamla Kristinagården, som rivits, bestod av 40 bostäder som inte uppfyllde dagens krav.
  • Alla invånare vid Folkhälsanhuset i Haga kommer att omfattas av en grundservice i form av tillgång till personalens hjälp dygnet runt vid akuta situationer, servicerådgivning samt olika former av organiserat socialt umgänge. Vid ökat behov av vård och omsorg ordnas tjänsterna enligt principen för hemvård. För denna kostnad kan invånarna erhålla en inkomstbunden servicesedel från välfärdsområdet. Folkhälsanhuset i Haga kommer också att erbjuda städtjänster, klädvård och måltidsservice omfattande allt från enstaka luncher till dygnets alla måltider. Servicen produceras av Folkhälsan Välfärd.
  • Folkhälsans förbund kommer att ha verksamhetsutrymmen för olika aktiviteter, öppna också för andra än husets invånare. Verksamheten är mestadels avgiftsfri för att vara så tillgänglig som möjligt. Folkhälsanhuset i Haga blir en tredje, viktig mötesplats för hälsofrämjande verksamhet i Helsingfors, vid sidan om Folkhälsanhuset i Brunakärr samt Folkhälsan Kottby.
  • Samfundet Folkhälsan är en allmännyttig förening. Folkhälsans serviceproduktion sker inom aktiebolaget Folkhälsan Välfärd Ab, helägt av Samfundet Folkhälsan. Bolaget har till uppgift att bedriva och utveckla Folkhälsans serviceproduktion, det eftersträvar inte vinst för sin ägare och betalar inte ut dividend.
  • Folkhälsans Fastigheter Ab fungerar som beställarrepresentant för projektet.
  • Arkitekt- och huvudplanering: Ahlman Arkkitehdit Arkitekter Oy Ab/Marcus Ahlman.
  • Huvudentreprenör: Skanska Talonrakennus Oy.
  • Byggherrekonsult: Fimpec PMO Oy.

Mera information ger

Kira Exell-Paakki
sektorchef för boende och socialservice, Folkhälsan Välfärd Ab
tfn 044 788 6266

Johan Johansson
fastighetsdirektör, Samfundet Folkhälsan samt vd, Folkhälsans Fastigheter Ab
tfn 040 455 4677

Visualisering på Folkhälsanhuset i Haga: https://bilder.folkhalsan.fi/shares/woch8leeta
Folkhälsans pressbildbank: press.folkhalsan.fi
Samlad information för press och media samt kontaktuppgifter: folkhalsan.fi/press

Folkhälsan är den största svenskspråkiga organisationen i Finland som arbetar för bättre hälsa och livskvalitet. Vi är såväl en serviceproducent och expertorganisation som en medborgarrörelse. Vi har jobbat i över ett århundrade som initiativtagare och föregångare.

Vår verksamhet i Finland och på Åland omfattar bland annat daghem, stöd för unga, utbildning, service för äldre och personer med funktionsnedsättning samt ett forskningscentrum i världsklass. Våra tjänster bygger på evidensbaserad kunskap. Vi driver vår verksamhet hållbart utan kommersiellt vinstintresse.