Uttalande: Rasism berör oss alla – finlandssvenska organisationer stöder antirasistiskt arbete - Folkhälsan
02 oktober 2024

Uttalande: Rasism berör oss alla – finlandssvenska organisationer stöder antirasistiskt arbete

Folkhälsan, Kommunförbundet, Utbildningsstyrelsen, Folktinget, Finlands svenska lärarförbund och Förbundet Hem och Skola tar tillsammans ställning mot rasism. Samarbetet tog avstamp den 24 september då närmare 200 pedagoger deltog i seminariet ”Rasism - Hur hantera rasism i skola och daghem?".

Seminariedeltagare fick insikter och verktyg för hur skola och daghem kan motverka rasism. Väsentligt är att vara lyhörd, lyssna och våga ingripa. Deltagarna fick konkreta exempel på hur antirasistisk pedagogik kan implementeras i olika åldersgrupper, med verktyg som kan användas direkt i klassrummet och i det dagliga arbetet. Delar av materialet kommer att laddas upp på Folkhälsans webbplats.

Rasism berör oss alla – det som sker i vårt samhälle återspeglas i våra skolor. Retoriken i samhället påverkar i allra högsta grad skolmiljön. Därför är det av största vikt att vi gemensamt stöder de finlandssvenska skolorna i deras antirasistiska arbete. Vi samarbetande organisationer anser att det här seminariet var starten på en gemensam strävan att inte bara ge stöd och verktyg till pedagoger, utan även till andra målgrupper, för att skapa en trygg och inkluderande livsmiljö i Finland.

Genom vårt samarbete vill vi poängtera att vi alla har en stark roll i samhället som försvarare av jämlikhet, likabehandling, trygghet och antirasism.

För mer information kontakta:

Viveca Hagmark, Folkhälsans Förbund
Ulf Stenman, Kommunförbundet
Kurt Torsell, Utbildningsstyrelsen
Christina Gestrin, Folktinget
Inger Damlin, Finlands svenska lärarförbund
Micaela Romantschuk, Förbundet Hem och Skola