Unga vuxna kommer samman för att göra gott för andra - Folkhälsan
23 september 2024

Unga vuxna kommer samman för att göra gott för andra

Sedan januari i år har unga i åldern 17 till 25 haft möjlighet att göra goda gärningar i grupp. Verksamheten går under namnet Do Good. Den har fått Helsingforsborna Vera Örså och Emma Reijonen att prova på saker de annars inte skulle ha gjort.

Projekt Växthus

– Grupperna utför olika uppdrag och frivilliginsatser. Till exempel har de ordnat frågesport för invånare på Folkhälsanhus, plockat skräp i parker och hjälpt till i en brödkö, säger Jenny Vilén, projektledare på Folkhälsans Projekt Växthus.

Projekt Växthus finns till för att stödja unga vuxnas psykiska hälsa. Som ett led i det här har projektteamet startat två Do Good-grupper. Den ena finns i Vasa, den andra i Helsingfors.

– Grupperna är egentligen ganska självgående. Deltagarna får själva vara med och påverka och planera uppdragen. Vår roll är att förverkliga deras idéer.

De unga får vara med om upplevelsen av att göra andras dag bättre, till exempel genom att ordna aktiviteter för ensamma äldre. På detta sätt skapas en känsla av mening, sammanhang och gemenskap som är viktigt för välbefinnandet.

– Många unga är intresserade av frivilligverksamhet men rädda för att binda sig. I Do Good kan man delta med väldigt låg tröskel. Man kommer då man kan och förbinder sig inte till någonting, säger Vilén.

Jag ville ha en fritidsaktivitet där jag enkelt kan hjälpa andra.

Enligt de mätningar som Projekt Växthus låtit genomföra har välbefinnandet bland deltagarna ökat under Do Good-uppdragen.

21-åriga Vera Örså och 23-åriga Emma Reijonen är två av Helsingforsgruppens deltagare. Bägge har fått värdefulla erfarenheter av att vara med i Do Good.

– Jag får komma ut, stifta nya bekantskaper, ge till andra och samtidigt till mig själv, säger Örså.

– Det har varit kul att få prova på saker jag annars inte skulle ha gjort. Jag skulle gärna delta i uppdrag oftare än en gång i månaden, säger Reijonen.

Både hon och Örså hade redan ett tag letat efter dylika frivilliguppdrag.

– Jag ville ha en fritidsaktivitet där jag enkelt kan hjälpa andra. När jag hörde om Do Good anmälde jag mig direkt – och skickade länken till Emma, säger Örså.

Do Good-verksamheten har uppehåll under sommaren men fortsätter igen till hösten. Om du är intresserad av att delta i en Do Good-grupp i Helsingfors eller Vasa kan du anmäla ditt intresse till Projekt Växthus på vaxthus@folkhalsan.fi.

Text: Hedvig Sandell
Foto: Privat