Tisdagen den 28 januari murades grundstenen för Folkhälsanhuset i Haga i närvaro av anställda och förtroendevalda från Folkhälsan, medlemmar i projektgruppen och samarbetspartners samt inbjudna gäster. I grundstenen placerades en tidskapsel för kommande generationer att begrunda. Hagahuset blir ett gemenskapsboende och en öppen mötesplats för seniorer.
Läs mera om HagahusetPå bilden ovan: Samfundet Folkhälsans vd Anna Hellerstedt, Samfundet Folkhälsans fastighetsdirektör Johan Johansson och Samfundet Folkhälsans ordförande Siv Sandberg fyller tidskapseln som uras in i fundamentet.
En grundstensmurning är en ceremoniell tillställning som sker i samband med byggstarten av större byggen. Traditionen med grundstensmurning var vanligare förr, men fortsättningsvis aktuell speciellt vid stora projekt som köpcentrum, sjukhus och andra offentliga byggnader. Förutom grundstensmurningen utgör taklagsfesten (även kallad taklagsöl) och invigningen de tre traditionella ceremonierna vid ett byggprojekt.
Himlen var lika grå som murbruket i betongkvarnen när ett trettiotal personer samlades vid Köpingsvägen 9—11 i Helsingfors för att mura grundstenen. Folkhälsans tf kommunikationsdirektör Johanna Savander hälsade alla välkomna och överlämnade sedan ordet till Samfundet Folkhälsans styrelseordförande Siv Sandberg. Hon talade om hur Folkhälsan alltid blickat framåt och varit en föregångare när det gäller boende för äldre.
– Folkhälsans seniorhus vid Mannerheimvägen 97, var i tiderna ett helt unikt boende för äldre. Vårt koncept har sedan kopierats och utvecklats vidare i samhället. I idag och just här är Folkhälsan igen en föregångare. Denna gång murar vi grundstenen för ett gemenskapsboende, sade Sandberg.
Samfundet Folkhälsans ordförande Siv Sandberg.
– Folkhälsanhuset i Haga, har planerats helt enligt socialvårdslagens stipulationer om olika boendeformer som trädde i kraft så sent som 1.1.2023. Folkhälsan deltog aktivt i lagstiftningsprocessen. Vi är med och formar samhället och framtiden på många olika sätt, berättade Sandberg.
Till slut tackade Sandberg alla entreprenörer och samarbetsparter och önskade projektet lycka till.
Efter Sandberg talade Mikko Turunen, representant för Fimpec PMO som ansvarar för projektledningen. Han tackade Folkhälsan för förtroendet och det goda samarbetet som pågått ända sedan projektets första steg som togs år 2019.
Fimpec PMO:s Mikko Turunen.
– Folkhälsans innovativa tankesätt och viljan att vara en föregångare är inspirerande. Folkhälsanhuset i Haga innebär att vi skapar nya lösningar i en gammal och anrik miljö, konstaterade Turunen.
Det sista anförandet hölls av Skanskas vice vd Jarkko Muurimäki. Enligt honom styrs Folkhälsan och Skanska av motsvarande värderingar. Han berättade hur Skanska redan i offertskedet hade bekantat sig med Folkhälsans värderingar, det vill säga kompetens, engagemang och omsorg.
Skanskas vice vd Jarkko Muurimäki.
– Skanska vill vara med och bygga ett bättre samhälle och Folkhälsanhuset i Haga är en betydande del av det arbetet. Ett bygge handlar till stor del om stål och betong, men i slutändan görs arbetet av människor och för människor, sade Muurimäki.
Efter talen fick publiken höra Folkhälsans vd Anna Hellerstedt läsa upp grundstensurkunden – ett dokument som innehåller information om byggnadens syfte, byggnadstidpunkt, arkitekt, byggherre och andra relevanta uppgifter. Urkunden placerades sedan in i en cylinder tillsammans med dagens nummer av Hufvudstadsbladet, Helsingin Sanomat, Folkhälsans verksamhetsplan och budget för år 2025 samt några mynt. Ett exemplar av grundstensurkunden kommer också att hängas upp på en vägg i Hagahuset när huset står klart.
Verkställande direktör Anna Hellerstedt och ordförande Siv Sandberg lägger ner tidskapseln som sedan täcks med murbruk.
Deltagarna fick i tur och ordning ta mursleven i handen och kasta murbruk på cylindern som fungerar som en tidskapsel som kommande generationer kan öppna och begrunda i framtiden när byggnaden i något skede rivs.
Folkhälsan Välfärds vd Anna Litonius lägger murbruk på tidskapseln tillsammans med chef för boende och socialservice Kira-Exell Paakki.
Tillställningen avslutades med kaka och kaffe på byggplatskontoret som ligger snett mitt emot bygget.
Byggnadsarbetena påbörjades 1.11.2024. Våningsytan är cirka 5 000 kvadratmeter. Projektets totala investeringsbelopp är cirka 23 miljoner euro. Huset är 6 våningar högt och består av 82 bostäder i varierande storlek samt allmänna utrymmen som kök, matsal och gym. Enligt planerna färdigställs huset 30.4.2026. Denna grundstensurkund nedlades i fundamentet till Folkhälsanhuset i Haga tisdagen den 28.1.2025 kommande generationer till kännedom.
Läs mera om Folkhälsanhuset i Haga
Text: Markus Stubbe
Foto: Hedvig Sandell