Hypnosterapin ger verktyg i vardagen och i arbetet

Jan Wärnman har en mångsidig yrkesbakgrund. Han har en yrkesexamen inom ledarskap och just nu jobbar han som mental tränare och som utbildare inom mental träning. Det nyaste tillskottet i hans kunskapsbank är utbildningen inom hypnosterapi som han har deltagit i på Folkhälsan i Norrvalla.
Wärnman har under hypnosterapeututbildningen fått konkreta verktyg som han kan använda i vardagen och med sina klienter.
– Även om utbildningen i hypnosterapi handlar mycket om hur jag kan hjälpa andra, så är den också samtidigt mycket personlighetsutvecklande.
Folkhälsan Utbildning har utbildat mentala tränare i nästan ett årtionde. Bland dem som har studerat till mentala tränare finns nu flera som vill utbilda sig till hypnosterapeuter. Wärnman är en av dem vars intresse för hypnosterapi väcktes då han utbildade sig till mental tränare. Han hade stött på ordet hypnos tidigare, men någon egentlig kunskap i ämnet hade han inte.
– Den bild jag hade av hypnosterapi före utbildningen var felaktig.
Viljan att lära sig nytt och att hjälpa andra spelade en betydande roll när Wärnman anmälde sig till hypnosterapiutbildningen.
– Jag vill konstant utvecklas och lära mig nya saker. Jag brinner för att hjälpa människor nå sin fulla potential. Mer konkret ville jag lära mig att kombinera och variera arbetssätt från fall till fall.
Förväntningarna var höga inför utbildningen. Wärnman ville bli ännu bättre på att hjälpa sina klienter med olika sorters utmaningar. Just mångsidigheten och möjligheten att forma behandlingen enligt klientens behov är något han vill lyfta fram.
– Jag har nu en mycket bredare bas med konkreta verktyg som jag kan använda beroende på hurdana problem och utmaningar klienten har.
Det har forskats en hel del kring hypnoterapi och många av studierna visar intressanta resultat. I Finland har forskning skett på Turun yliopisto. Wärnman ville också försäkra sig om att det finns bevis på att hypnosterapi kan fungera.
– För mig är det viktigt att få hypnosterapi och arbetssättet förklarat på vetenskaplig grund och utifrån hur vår hjärna fungerar. Det har utbildningen verkligen lyckats med.
Kunnandet inom hypnosterapi är värdefullt i Wärnmans arbete med klienter men också i hans uppdrag inom ledarskap och i vardagen. Precis som inom hypnos är kommunikation centralt i alla mänskliga relationer.
– Vi använder det kommunikativa förhållningssättet i hypnos och det går ju att tillämpa den kunskapen i varje möte med en medmänniska, till exempel i parrelationer.
Det är en nöjd Wärnman som tittar i backspegeln på det han har lärt sig under utbildningen.
– Jag är glad att jag tog steget och anmälde mig. Utbildningen har gett mig mycket.
Fakta om hypnos och hypnosterapi
- Hypnos är ett samlingsbegrepp för ett flertal föreställande och fokuserande behandlingsmetoder.
- Hypnosterapi bör inte förväxlas med underhållningshypnos.
- Hypnosterapi används inom psykologi, psykoterapi och mental träning.
- Hypnosterapi är en terapeutisk metod som utnyttjar hypnos.
- Hypnosterapeuten anpassar sina arbetsmetoder enligt klientens behov.
- Hypnosterapi ska inte ersätta konventionella läkemedel eller metoder utan ska ses som ett komplement.
- Hypnosen kan hjälpa klienten att hitta djupare orsaker till sina utmaningar.
- Hypnos kan också hjälpa med bland annat smärtlindring, stresshantering, psykosomatiska besvär och irriterad tarm-syndrom (IBS).
- Begreppet terapeut är inte en skyddad titel.
Läs mer om hypnosterapi
Folkhälsan ordnar ett år långa utbildningar i hypnosterapi, på Solvalla och Norrvalla.