Familjecaféer och mötesplatser

Ett aktivt föräldraskap
Genom dessa aktiviteter strävar Folkhälsan efter att stödja småbarnsfamiljer i deras vardag, främja barnens utveckling och skapa gemenskaper där både barn och föräldrar kan trivas och växa tillsammans.
Aktiviteter för småbarnsfamiljer
Se alla våra kurser och aktiviteter för småbarnsfamiljer.

Familjecaféer
Dessa träffpunkter erbjuder föräldrar och barn en möjlighet att umgås i en avslappnad miljö, delta i sångstunder, pyssel och diskutera olika teman relaterade till småbarnslivet. Familjecaféer kan vara en värdefull plats för social interaktion och stöd bland föräldrar.
Hitta ett familjecafé i din region
Kontaktuppgifterna till varje familjecafé hittar du genom att klicka på ett av familjecaféerna.
Träffpunkt för dig som är hemma med barn
Folkhälsans familjecaféer är ett samlingsnamn för mammacaféer, föräldracaféer, mamma-barn-caféer, öppna daghem. Verksamheten är öppen för både barn och vuxna, välkomna med!
Familjecafé – en mötesplats i vardagen
När du blir förälder kanske du märker att lyckan och glädjen över den nya livssituationen ibland kantas av osäkerhet och utmaningar eller helt enkelt bara nya situationer. Det kan vara skönt att reflektera över det med andra vuxna, eller bara byta miljö och träffa nya människor. Det är en sådan mötesplats i vardagen vi vill erbjuda just dig.
Mer om familjecafé
Själva verksamheten är gratis, men på vissa orter kan du behöva ta med en kaffepeng. Det finns oftast någon form av mellanmål, men många barn har med en picknick-lunch.
Du är välkommen med när som helst – också redan under graviditeten. Det finns lika många sorters familjecaféer som det finns familjer: på ett café satsar man på pyssel, på ett annat kan man delta i en sångstund eller vara ute i naturen. Alla familjecaféer erbjuder möjlighet att träffa andra barn, träna socialt samspel och fri lek. Nästan alla familjecaféer har egna Facebooksidor som det lönar sig att hålla ett öga på för aktuell info. Ta kontakt med familjecaféledaren på din ort eller familjecafékoordinatorn om du vill ha närmare information.
Kontakt

Chatrin Kotka
Koordinator
Verksamhetskoordinator
Åboland
044 488 3000

Jenni Sundling
Koordinator för familjer och relationer
Verksamhetskoordinator
Åland
018 527 027

Julia Lövdahl
Koordinator inom hälsofrämjande arbete för barn och unga (Moderskapsledig)
Verksamhetskoordinator
Österbotten
044 788 1103

Linda Gulin
Hälsofrämjande koordinator för barn & unga
Verksamhetskoordinator
Österbotten
044 7881103

Babyberöring
Genom taktil stimulering och beröringsövningar stärks anknytningen mellan förälder och barn, vilket kan bidra till barnets emotionella och fysiska välbefinnande.
Kommande babyberöringskurser
Kurser i babyberöring ordnas några gånger per år. Vi ordnar kurser både för familjer och personer som är intresserade av att bli handledare.
Kontakt

Familjestödande grupper
För dig som till exempel är ensamförälder, lever med psykisk ohälsa eller går igenom en livskris. I våra grupper möter du andra i liknande situation. Vi delar erfarenheter, stöttar varandra och hittar nya sätt att orka i vardagen.
Familjestödjande grupper och Familjekraft läger
Temat och målgrupp varierar och träffarna kan ordnas virtuellt eller fysiskt.
Familjestödjande grupper
Familjestödjande grupper har som syfte att reflektera kring föräldraskapets utmaningar och glädjeämnen för att få förnyade krafter och ork. Föräldrar får möjlighet att träffas, få stöd av varandra, jämföra erfarenheter och utbyta tankar och känslor kring föräldraskap
FamiljeKraft-läger är ett avbrott i vardagen för barnfamiljer som behöver stöd
FamiljeKraftlägren är för familjer som av olika orsaker lever under pressade förhållanden och som har små möjligheter att unna sig semester.
FamiljeKraftlägren är 4–5 dagar långa och ordnas på olika badinrättningar och hotell i Svenskfinland. Fokus ligger på gemensamma trevliga upplevelser och tid för vila och reflektion. För föräldrarna ordnas resursstärkande samtalsgrupper medan barnen har eget program med Folkhälsans lekledare. Dagarna är fyllda av olika roliga aktiviteter för hela familjen, vilka man deltar i efter lust, ork och förmåga.
Mer om FamiljeKraftlägren
Lägren ordnas i samarbete med Svenska semesterförbundet och ansökningsblanketten till lägren finns på www.semester.fi. Förutom ansökan behövs en rekommendation av en utomstående person som känner familjens situation, t.ex. skolkurator, socialarbetare eller någon annan som jobbar med familjen.
Kontakt

Britt-Helen Tuomela-Holti
Teamansvarig / sakkunnig i familjearbete
Sakkunnig
Åboland, Österbotten, Nyland, Åland
044 788 1073

Jenni Sundling
Koordinator för familjer och relationer
Verksamhetskoordinator
Åland
018 527 027